Trakya havzası Osmancık formasyonunun (Tekirdağ) rezervuar özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the reservoir characteristics of Osmancık formation (Tekirdağ) in thrace basin
- Tez No: 150991
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thrace Basin, Osmancık formation, Korudağ Massif, delta, reservoir, sandstone, porosity, permeability, clay, gas, SEM tectonic, core tuff
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRAKYA HAVZASI OSMANCIK FORMASYONUNUN(TEKİRDAĞ) REZERVUAR ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Nil Güvel Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bülent Coşkun Oligosen yaşlı Osmancık formasyonu, gözenekli ve geçirgen rezervuar karakterleri ile, Trakya havzasında tabii gaz üretmektedir. Kumtaşlan delta ortamında çökelir. Diğer taraftan Genç Miyosen tektonik hareketleri esnasında, KAF'a bağlı olarak Trakya havzasmda oluşan faylar, Osmancık kumtaşlan içinde çatlaklı zonlar oluştururlar. Bu çatlaklar kumtaşlannın rezervuar karakterlerini geliştirmektedir. Tektonik hareketler sırasında genç sedimanlar içinde oluşan litik karakterli tüflere de rastlanmaktadır. İnce kesit incelemeleri, örneklerden alman karotlarda yapılan gözeneklilik-geçirgenlik ölçümleri ve SEM analizleri, kumtaşlarmda simektit grubu kil minerallerinin varlığını göstermektedir. Gözenekler içinde kil birikmesi, rezervuarda gözeneklilik ve geçirgenliği azaltmaktadır. Ancak ince taneli kumtaşlarmda önemli miktarda birincil gözeneklilik gelişmesi mevcuttur. Bu da kumtaşlannın gaz üretmesini sağlamaktadır. Saha ve laboratuar çalışmalan, inceleme alanında D-B yönünde yayılım gösteren Osmancık kumtaşlannın Korudağ Masifinden beslendiğini ve rezervuar karakterlerinin doğudaki Tekirdağ gaz sahasına doğru geliştiğini göstermektedir. 2004, 96 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Trakya havzası, Osmancık formasyonu, hazne kaya, kumtaşı, delta, gözeneklilik, geçirgenlik, kil, gaz, tektonik, SEM, karot, tüf.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE RESERVOIR CHARACTERISTICS OF OSMANCIK FORMATION AROUND THE TEKİRDA?, THRACE BASIN Nil GÜVEL Ankara University Faculty of Engineering Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent COŞKUN Osmancık formation of Oligocene generate natural gas in Thrace basin due to its porous and permeable reservoir characteristics. Sandstones deposited at the deltaic environment. On the other hand, faults which were formed in Thrace basin owing to the effect of NAF during Late Miocene tectonic movements form fractured zones in Osmancık sandstones. These fractures increase the reservoir characteristics of sandstones. Lithic tuffs, which were formed in younger sediments during the tectonic movements, are also found. Thin section examinations, porosity and permeability measurements on the specimens taken from the cores and SEM analyses show that sandstones include clay minerals of smectite-group. The accumulation of clays in the pores reduces porosity and permeability of the reservoir. However, there are significant formations of primary porosity. This also provides sandstones to generate natural gas. Field and laboratory studies indicate that Osmancık sandstones displaying an orientation of E-W would descend from Korudağ Massif and their reservoir characteristics extend to Tekirdağ gas field in the east. 2004,96 pages