Tarımsal kalkınmada yerel düzeyde dayanışma ve örgütlenmenin önemi üzerine bir araştırma: Deprem sonrası Düzce ili Ulaşılabilir Yaşam Derneği
A reserch on importance of solidarity and organization at local level in studie related on agricultural development: The example of Association of Accessible Life after Düzce eartquake
  1. Tez No: 150993
  2. Yazar: ŞEYDA SAİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT GÜLÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural development, solidarity, organization, socio-economic structure, co-operate
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TARIMSAL KALKINMADA YEREL DÜZEYDE DAYANIŞMA VE ÖRGÜTLENMENİN ÖNEMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: DEPREM SONRASI DÜZCE İLİ ULAŞILABİLİR YAŞAM DERNEĞİ ÖRNEĞİ Şeyda SAİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taran Ekonomisi AnabUim Dalı Danışman: Doç. Dr. Bülent GÜLÇUBUK Bu araştırmada, tarımsal kalkınmada yerel düzeyde dayanışma ve örgütlenmenin önemi ile, Ulaşılabilir Yaşam Derneği'nin (UYD) 1999 yılındaki deprem sonrası Düzce ilindeki çalışmaları incelenmiştir. Araştırma bulguları şu şekilde özetlenebilir: Tarımsal kalkınmanın gerçekleştirilmesinde üretici örgütlerinin rolü büyüktür. Türkiye tarımında küçük işletmelerin egemen olması nedeniyle üreticiler birçok sorun yaşamaktadır. Üreticilerin dayanışma göstermesi, örgütlenmesi ekonomik alandaki birçok sorunun da çözüm kaynağı olacaktır. Böylece, tarımsal kalkınma çalışmaları da hız kazanır ve küçük işletme sahiplerinin gelir ve yaşam seviyeleri yükselebilir. Araştırmada, UYD'nin tarımsal kalkınma çalışmalarını değerlendirmek amacıyla, Düzce ili Çillmli ilçesinde 5 köyde (Arabacı, Y. Karaköy, Pırpır, Topçular, Şaziye) 41'i UYD kapsamında, 41'i kapsam dışında olmak üzere toplam 82 aile başkam ile anket uygulaması yapılmıştır. Bitkisel üretimin daha yaygın olarak yapıldığı köylerde araşUrma kapsamındaki ailelerin toplam tarım arazisi varlığı 2058,3 dekar olup, bunun %19'unda UYD çalışmaları İle ekolojik üretim yapılmaktadır. UYD, başta ekolojik ve sürdürülebilir tarım yöntemi olmak üzere tarımsal kalkınmayı sağlamaya çalışmaktadır. Bunun için, Üreticilerin örgütlenmelerine ve kendi kooperatiflerini kurmalarına öncülük etmektedir. UYD'nin araştırma yöresinde çalışmaya başlaması, halkta tarımsal kalkınma yönündeki düşünceleri etkilemiştir. UYD kapsamındaki aile başkanlarının %97,6'sı farklı biçimlerde de olsa tarımsal kalkınma çalışmalarına katılmayı istemektedir. Bu çalışmalar, girdi temini ve ürün pazarlamasında kooperatif aracılığıyla kolaylık sağalama uygun tekniklerle üretimde bulunmaktır. UYD çalışmaları ile verilen eğitimler doğrultusunda aile başkanlarında örgütlenme bilinci artmıştır. Nitekim, UYD kapsamında olan aile başkanlannm %46,4'ü kooperatiflere üye iken kapsam dışındakilerde bu oran %24,4'ü düşmektedir. T 1YD hayı eksikliklere ragmpn, yflrrate tarımsal kalkınma Vnrmsımria çalışmalarda hnlımmalrt a w. yftrpnin gerek üretim ve ekonomik, gerekse toplumsal kalkınmasına olumlu katkılar sağlamaktadır. Mevcut sorunlar ve eksiklikler, UYD'yi yalandan tanıyan yöre halkının işbirliği ile çözülebilecektir. 2004, 105 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tarımsal Kalkınma, Yardımlaşma, Dayanışma, Örgütlenme, Sosyo- EkanamikYapı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A KESEARCH ON IMPORTANCE OF SOLIDARITY AND ORGANIZATION AT LOCAL LEVEL IN STUDIES RELATED ON AGRICULTURAL DEVELOPMENT: THE EXAMPLE OF ASSOCIATION OF ACCESSIBLE LIFE AFTER DÜZCE EARTHQUAKE Şeyda SAİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK In this research, importance of solidarity and becoming organized at local level in agricultural development and Association of Accessible Life's (AAL) works in Düzce province after the earthquake of 1999 were analyzed. Research findings can be summarized as follows: The role of producer organizations is very important in realization of agricultural development Producers face with a lot of problems because of the small size of the agricultural enterprises in Turkey. Solidarity and organization between producers will solve a lot of problem in economic area. Thus, agricultural development struggles accelerate and income and living standards of small enterprise owners can increase. To investigate and evaluate the implementations of AAL in agricultural development, questionnaire was conducted with 82 head of families, of which 41 interviewed are in the working area of AAL and the others do not participate in these activities 5 villages (Arabacı, Y. Karaköy, Pırpır, Topçılar, Şaziye) in Çilimli district of Düzce province. 1 Crop production dominate in this area and the total agricultural land is 205,83 hectare. 18,97 % of agricultural land are used for organic farming with participation, of AAL. AAL are trying to prove agricultural development with sustainable agricultural method and ecological agriculture. For that reason, AAL is leading to producers for establishing their own cooperatives and becoming organized. The opinion of rural people on agricultural development was changed when AAL started to work on research area. 97,57% of head of families want to participate in agricultural development studies in different ways. Within the studies thatperfbrmed by AAL, the organization level of family members increased. As a matter of fact, with the extension of AAL, 4635% of head of families are the members of cooperatives while 24,40% of are not Despite of some deficiencies, AAL makes contribution to production, economic and social development of ttie region with agricultural development studies. Current problems and deficiencies can be solved with the cooperation of people who know AAL clearly in the region. 2004, 105 pages