Çubuk Çayı-Çubuk Barajı ve çevresi (KD Ankara) volkanik kayaçlarının petrolojisi ve jeokimyası
Petrology and geochemistry of volcanic rocks around Çubuk River-Çubuk Dam (NE of Ankara)
- Tez No: 151001
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UMRAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara Volcanics, Çubuk, Eocene, trachybasalt, basaltic trachyandesite, dacite, rhyolite
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇUBUK ÇAYI - ÇUBUK BARAJI VE ÇEVRESİ (KD ANKARA) VOLKANİK KAYAÇLARININ PETROLOJİSİ VE JEOKİMYASI K. Gökçe OSTÜNIŞIK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A. Ümran DOĞAN İnceleme alanı Ankara merkezi ve çevresinde Çubuk Çayı-Çubuk Barajını kapsar. İnceleme alanındaki volkanitler Galatya Volkanik Provensinin güneydoğusunda yer alır. Bu çalışmada çoğunlukla Eosen yaşlı Ankara Merkez ve yakın çevresi volkanitleri ile daha genç olduğu düşünülen Kızılcahamam çevresindeki volkanitler incelenmiştir. Çalışma alanından alınan örnekler üzerinde optik mikroskop, opak mikroskop, Taramalı Elektron Mikroskobu- Enerji Yayılımlı Spektrometresi, tüm kayaç toz X İşını Difraksiyonu ve Indüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi analizleri yapılmıştır. Jeokimyasal analiz sonuçlan doğrultusunda kullanılan diskriminant diyagramları ile volkanitlere ilişkin kayaç sınıflaması, magmatik köken ve tektonik ortam yorumlamaları yapılmıştır. Jeokimyasal analizlere dayanan kayaç sınıflaması sonucunda inceleme alanı içerisinde trakibazalt, bazaltik trakiandezit, dasit ve riyolit olmak üzere 4 farklı volkanik birim belirlenmiştir. Magmatik köken olarak çalışma alanındaki trakibazalt ve bazaltik trakiandezitlerin alkalen kökende, dasit ve riyolitlerin ise subalkalen - kalkalkalen kökende olduğu belirlenmiştir. İncelenen birimlerin tektonik yerleşimine bakıldığında ise trakibazaltlarm 'Alkalen Levha İçi Bazaltlarına' ilişkin izler taşıdığı; bazaltik trakiandezit, dasit ve riyolitlerin ise 'Yıkıcı Levha Sınırlarında Yerleşim Gösteren Adayayı Volkanizmasma' ilişkin izler taşıdığı gözlenmiştir. 2004, 156 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ankara Volkanikleri, Çubuk, Eosen, trakibazalt, bazaltik trakiandezit, dasit, riyolit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PETROLOGY AND GEOCHEMISTRY OF VOLCANIC ROCKS AROUND ÇUBUK RIVER-ÇUBUK DAM (NE OF ANKARA) K. Gökçe ÜSTÜNIŞIK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A.Umran DOGAN The study area is located at Central Ankara and its vicinity including the Çubuk River and the Çubuk Dam. Study area volcanics are located at the south east of the Galatean Volcanic Province. In this study, mostly the Eocene aged volcanics of Central Ankara, its vicinity and presumably younger volcanics around Kızılcahamam region have been studied. Optic and opaque microscopic studies, Scanning Electron Microscopy-Energy Dispersive Spectroscopy, whole rock powder X Ray Difraction, and Inductively Coupled Plasma-Mass Spectroscopy analysis have been performed on the samples. NewPet discriminant diagrams have been used for nomenclature, magmatic origin, and tectonic environment of the Ankara volcanics. According to the nomenclature the volcanics have been classified into four different volcanic rock units as trachybasalt, basaltic trachyandesite, dacite, and rhyolite. In terms of magmatic origin, trachybasalts and basaltic trachyandesites have been determined as alkaline origin, while dacite and rhyolites have been identified as subalkaline and calcalkaline origins. Through examining the tectonic environment of the study area volcanics, the imprints of 'Alkaline Within Plate Basalts' for trachybasalts and the imprints of 'Island Arc Volcanism in Destructive Plate Margins' for basaltic trachyandesites, dacites, and rhyolites have been determined. 2004, 156 pages