Halkalı fosforik asitler ve bunların II B grubu metalleriyle komplekslerinin incelenmesi
Investigations on cyclic phosphoric acids and their complexes with II B group metals
  1. Tez No: 151002
  2. Yazar: FATMA SAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAMZA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Edmundson's method, cyclic phosphoric acids, dioxaphosphorinanes, dioxaphospholanes, Ni (II) complexes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HALKALI FOSFORİK ASİTLER VE BUNLARIN II B GRUBU METALLERİYLE KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Fatma SAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hamza YILMAZ Bu çalışmada, Edmundson yöntemi ile halkalı fosforik asit klorürleri ve halkalı fosforik asit sentezlenmiştir. Bu amaçla halkalı fosforik asit klorürleri C3H6O3PCI (1) ve C5H10O3PCI (2), uygun -diol ve fosfor oksiklorürden çıkılarak, sentezlenmiştir. Sentezlenen (2) bileşiği yine Edmundson yöntemine göre, aseton- su ortamında hidroliz edilerek, halkalı fosforik asit C5H11O4P (3) elde edilmiştir. Sentezlenen (3) bileşiği, su ortamında nikel nitrat ile reaksiyona sokularak metal bileşiği sentezlenmiştir. Hazırlanan bileşiklerin yapılan element analizi, İR, 'H- NMR, 13C- NMR ve 3IP- NMR ile aydınlatılmıştır. 2004, 79 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Edmundson yöntemi, halkalı fosforik asitler, dioksafosforinanlar, dioksafosfolanlar, Ni (II) kompleksleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON CYCLIC PHOSPHORIC ACIDS AND THEIR COMPLEXES WITH II B GROUP METALS Fatma SAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Hamza YILMAZ In this study, cyclic phosphoric acid chlorides and cyclic phosphoric acid were synthesized through Edmundson's method. For this aim, the reaction of POCI3 with corresponding -diols, cyclic phosphoric acid chlorides C3H6PO3CI (1) and C5H10PO3CI (2) were synthesized. Compound (2), was hydrolysed through Edmundson's Method in the presence of acetone- water to obtain cyclic phosphoric acid C5H11O4P (3).The reaction of (3)with nickel nitrate by treating water,the metal compound was synthesized. The structures of the compounds were elucidated by elemental analysis, IR, !H- NMR, 13C- NMR and 31P- NMR spectroscopy. 2004, 79 pages