Nohutta normal ve geciktirilmiş ekimlerde tohumlara uygulanan işlemlerin çimlenme, çıkış ve verime etkileri
Effects of pre-sowing seed treatment on germination, emergence and yield in chickpea under different planting time
  1. Tez No: 151033
  2. Yazar: MEHTAP EKİZCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİT ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Chickpea (Cicer arietimtm L.), planting time.seed treatment, germination, emergence, yield
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NOHUTTA NORMAL VE GECİKTİRİLMİŞ EKİMLERDE TOHUMLARA UYGULANAN İŞLEMLERİN ÇİMLENME, ÇIKIŞ VE VERİME ETKİLERİ Mehtap EKİZCE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Sait ADAK Araştırma 2004 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Gökçe nohut çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada 2 ekim zamanının (normal ve geciktirilmiş ekim) ve 4 farklı tohum uygulamasının (kuru tohumlar, ıslatılmış tohumlar (12 saat suda), kuru-soğuklama görmüş tohumlar (48 saat- 4 °C) ve ıslatılmış-soğuklama görml)ş tohumlar (12 saat suda bekletildikten sonra 24 saat- 4 °C)). çıkışa kadar geçen gün sayısı, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, bitkide bakla sayısı, birim alan tane verimi, birim alan hasat indeksi, 100 tane ağırlığı gibi verim öğeleri üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlama!! olarak yürütülmüştür. Araştırmada çıkışta bitki sayısı en yüksek 27.22 bitki/m2 ile geciktirilmiş ekimde kuru- soğuklama görmüş tohumlardan, en düşük 22.36 bitki/m2 ile normal ekimde ıslatılmış tohumlardan; bitkide bakla sayısı en yüksek 1 7. 1 1 adet ile normal ekimde ıslatılmış tohumlardan, en düşük 12.33 adet ile normal ekimde kuru tohumlardan; bitkide tane verimi en yüksek 9.30 g ile normal ekimde kuru tohumlardan, en düşük 5.16 g ile geciktirilmiş ekimde ıslatılmış-soğuklama görmüş tohumlardan; bitkide tane sayısı en yüksek 1 8.44 adet ile normal ekimde ıslatılmış tohumlardan, en düşük 1 0.44 adet ile normal ekimde kuru tohumlardan elde edilmiştir. Metrekarede tane verimi en yüksek 1 62.53 g/m2 ile normal ekimde kuru-soğuklama görmüş tohumlardan, en düşük 109.26 g/m2 ile geciktirilmiş ekimde ıslatılmış tohumlardan elde edilmiştir. 2004, Sİ sayfa ANAHTAR KELİMELER: Nohut (Cicer arielinum L.), ekim zamanı, tohum uygulamaları, çimlenme, çıkış, verim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF PRE-SOWING SEED TREATMENT ON GERMINATION, EMERGENCE AND YIELD IN CHICKPEA UNDER DIFFERENT PLANTING TIME Mehtap EKÎZCE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. M. Sait ADAK The research was carried out at the experimental field of Research Farm, Faculty of Agriculture, Ankara University in 2004. Gökçe chickpea variety was used as material in experiment. In the research, effect of 2 planting time (normal and late sowing) and 4 seed treatments (normal seeds, normal-vernalization seeds (48 hour at 4°C), wet seeds (12 hour in water) and wet- vernalization seeds (12 hour in water, 24 hour at 4°C)) on yield components number of days till emergence, number days until flowering, plant height, first poding height, pod number per plant, seed yield per unit area, harvest insex per unit area, 100 seed weight were determined. The experiment was established eccording to split plots of randomized blocks with three replications. In the research, maximum number of plant emerged of 27.22 plant/m2 was obtained at seed treatment of normal-vernalization and late sowing, as a minimum result 22.36 plant/m2 was obtained at seed treatment of wet and normal sowing; maximum pod number per plant of 1 7. 1 1 number was obtained at seed treatment of wet and normal sowing, as a minimum result 12.33 number was obtained at seed treatment of normal and normal sowing; maximum seed yield per plant of 9.30 g was obtained at seed treatment of normal and normal sowing, as a minimum result 5.16 g was obtained at seed treatment of wet-vernalization and late sowing; maximum number of seed per plant of 18.44 number was obtained at seed treatment of wet and normal sowing, as a minimum result 1 0.44 number was obtained at seed treatment of normal and normal sowing. Maximum seed yield of 162.53 g/m2 was obtained at seed treatment of normal- vernalization and normal sowing, as a minimum result 109.26 g/m2 was obtained at seed treatment of wet and late sowing. 2004, 51 pages