Değişik tuz konsantrasyonlarındaki sulama sularının farklı soya (Glycine max L. errill) çeşitlerinin ilk gelişme devreleri üzerine etkileri
The effects of different salt concentration of irrigation water on first development of various soybean (Glycine max L. Merril) cultivars
- Tez No: 151034
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK BAŞALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soybean ( Glycine max. L. MerilT), irrigation water salinity, germination speed and vigour, seedling lenght, root lenght, shoot fresh weight, root fresh weight, shoot dried weight, root dried weight, root dried weight/total dried weight ratio
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
IS/A?4 ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞİK TUZ KONSANTRASYONUNU AKİ SULAMA SULARININ FARKLI SOYA {Glycine max L. Merrill ) ÇEŞİTLERİNİN İLK GELİŞME DEVRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Emine GÖKOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Dilek BAŞALMA Bu araştırma, 2003 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekrarlaman olarak yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak farklı olgunlaşma grubundaki Amsoy 71 (erkenci), A 3127 (orta erkenci) ve S 4240 (orta geççi) soya çeşitleri kullanılmıştır. Tuzluluk konsantrasyonları olarak sodyum klorür (NaCl) ve kalsiyum klorür'ün (CaCb) şehir şebeke suyuna değişik oranlarda karıştırılması ile oluşturulan Tl = 0.25 dS/m şehir şebeke suyu (kontrol), T2= 1.5 dS/m, T3= 3.0 dS/m ve T4= -6.0 dS/m olarak uygulanmıştır. Araştırmada tuz konsantrasyonlarına göre elde edilen veriler incelendiğinde; çimlenme hızı % 28.33- 91.50, çimlenme gücü % 30.30- 93.17 olarak saptanmıştır. Söküm zamanlan birlikte incelendiğinde fide boyu 15.17- 30.53 cm, kök uzunluğu 14.00- 22.10 cm, toprak üstü yaş ağırlığı 1.857- 2.793 g, toprak altı yaş ağırlığı 0.727- 2.160 g, toprak üstü kuru ağırlığı 0.207- 0.420 g, toprak altı kuru ağırlığı 0.053- 0.150 g, toprak altı kuru ağırlık/ toplam kuru ağırlık oram 0.223- 0.277 arasında değişmiştir. İncelenen soya çeşitleri arasından S 4240 çeşidi tuz konsantrasyonlarına diğer çeşitlere göre daha fazla tolerans göstermiştir. Artan tuz konsantrasyonlarına bağlı olarak bitki gelişiminde önemli gerilemeler olmuştur. 2004, 83 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Soya ( Glycine max. L. MerilT), sulama suyu tuzluluğu, çimlenme hızı ve gücü, fide boyu, kök uzunluğu, toprak üstü yaş ve kuru ağırlığı, toprak altı yaş ve kuru ağırlığı, toprak altı kuru ağırlık / toplam kuru ağırlık oram
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT SALT CONCENTRATION OF IRRIGATION WATER ON FIRST DEVELOPMENT OF VARIOUS SOYBEAN {Glycine max. L. MerilT) CULTIVARS Emine GÖKO?LU Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Dilek BAŞALMA This research was carried out at the experimental green houses of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture University of Ankara in 2003. The experimental desing was split plots of randomized blocks with 3 replications. The material used in research were selected from different maturity groups as Amsoy 71 (early type), A 3127 (midearly type ) and S 4240 (midlate type). Four salt concentrations as Tl= 0.25 dS/m tap water, T2= 1.5 dS/m, T3= 3.0 dS/m, T4= 6.0 dS/m were obtained by mixing tap water with NaCl (sodium chloride) and CaCİ2 (calcium chloride) in different concentrations. As a result according to the data obtained from different salt concentrations, germination speed and germination vigour were changed between 28.33- 91.50 % and 30.30- 93.17 % respectively. In the pot experiment, seedling lenght, root lenght, shoot fresh weight, root fresh weight were 15.17- 30.53 g, 14.00- 22.10 g, 1.857- 2.793 g and 0.727- 2.160 g respectively as means at the three pulling out times. On the other hand shoot dried weight, root dried weight and root dried weight/total dried weight ratio were 0.207- 0.420 g, 0.053- 0.150 g, 0.223- 0.277 respectively in the same experiment. S 4240 cultivars showed higher tolerance to the salt concentrations among the plant material used in the study and plant growth affected negatively with the increased salt concentrations. 2004, 83 pages