Eskişehir'de farklı ekim şekilleri ve herbisit uygulamalarının nohutta (Cicer arietinum L.) verim ve verim ögelerine etkisi
The effect of different sowing methods and herbicides practice on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) in Eskişehir
  1. Tez No: 256477
  2. Yazar: YAVUZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL KAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arietinum L), ekim yöntemi, yabancı ot kontrol yöntemi, baklagiller, Chickpea (Cicer arietinum L), sowing methods, weed control methods, pulses
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma 2009 yılı bahar yetiştirme döneminde Eskişehir İli Mahmudiye İlçesi Akyurt köyünde çiftçi tarlasında yürütülmüştür. Denemede nohutta farklı ekim ve farklı yabancı ot kontrol yöntemlerinin verim ve verim ögeleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal olarak Gökçe nohut çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüş, denemede 2 farklı ekim yöntemi (serpme ekim, sıraya ekim), 5 yabancı ot kontrol yöntemi (otlu, elle kontrol, imazethapyr, linuron, prometryne) uygulanmıştır.Araştırmada ele alınan özelliklere ilişkin varyans analiz sonuçlarına göre, çıkışa kadar geçen gün sayısı, çıkıştaki bitki sayısı, kuru yabancı ot ağırlığı, hasat olgunluğuna kadar geçen gün sayısı, bitkide biyolojik verim, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane verimi, birim alan biyolojik verimi özelliklerinde istatistiki olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir.Deneme sonuçlarına göre, nohudun rekabete girmeden gelişimini normal bir şekilde sürdürmesi ve bakım işlerinin kolay yapılabilmesi açısından sıraya ekim yöntemi tercih edilmesi gerekmektedir Yabancı ot kontrol yöntemleri açısından ise elle kontrol yöntemi uygulanmalıdır. Elle kontrolün mümkün olmadığı geniş alanlarda ilaç uygulama yabancı ot kontrolünde iyi bir çözüm sağlayabilecektir. İlaç uygulamalarında imazethapyr etkili maddeli herbisitlerin kullanılmasının verim ögeleri açısından daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Linuron ve prometryne etkili maddeli ilaçlar arasında ise birbirine yakın sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with one year period in the field of farmers in the Mahmudiye county, during 2009. The objective of this study was to effect of sowing methods and weed control techniques on yield and yield components of chickpea. Gökçe variety of chickpea varieties were used as research material. The experimental design was split plot with three replications. In the research, two different sowing methods (broadcast and flat sowing) and five weed control methods (weed check, hand weeding, imazethapyr, linuron and prometryne) were used.According to results obtained for examined characters satistically significiant differences were determined for the number of days for emergence, the number of plant at emergence, weed biomass, the number of days for maturity, tha biological yield per plant, the number of pod per plant, the number of seed per plant, the grain yield per plant, seed yield.According to obtained results flat sowing may advice at chickpea because of normally growing up and easy weed control. In weed control, hand weeding was advice but hand weedings is not possible in wide areas, chemical control may advice as a solution. Imazethapyr more influenced yield components in chickpea than linuron and prometryne.