Mülk-Demirci yöresi (Eskişehir-Sivrihisar) neojen (üst miyosen-pliyosen) birimlerinin kil mineralojisi
Clay mineralogy of the neogene (upper miocene-pliocene) units around Mülk-Demirci area (Eskişehir-Sivrihisar)
- Tez No: 151045
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEHRA KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alteration, clay mineralogy, smectite, Sivrihisar, volcaniclastic rock, volcanic rock, paleoclimate
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MÜLK-DEMİRCİ YÖRESİ (ESKİŞEHİR-SİVRİHİSAR) NEOJEN (ÜST MİYOSEN- PLİYOSEN) BİRİMLERİNİN KİL MİNERALOJİSİ Sonay BOYRAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç.Dr. Zehra KARAKAŞ Sivrihisar baseni Orta Anadolu'da Neojen yaşlı gölsel serilerin oldukça yaygın olarak izlendiği alanlardan birisini oluşturmaktadır. Bu çalışma ile, Mülk-Demirci yöresindeki (Eskişehir-Sivrihisar) Geç Miyosen-Pliyosen yaşlı birimlerin kil mineralojisi incelenmiştir. Neojen yaşlı birimler Geç Miyosen-Pliyosen yaşlı Sakarya formasyonu olarak beş ayrı fasiyese ayrılarak incelenmiştir. Bu fasiyesler alttan üste doğru; volkaniklastik- arakatkılı kiltaşı fasiyesi, volkanit fasiyesi, dolomit fasiyesi, jips ve jips arenit fasiyesi şeklindedir. İnceleme alanındaki kil mineral oluşumunun volkaniklastik ve volkanik kayaçlann alterasyon zonlarında yoğunlaştığı belirlenmiştir. Alterasyon zonlarında belirlenen kil mineralleşmesi simektittir. Simektit minerali safa yakın olabildiği gibi, bazı örneklerde feldispat, dolomit, kalsit, opal-CT, kuvars ve yer yer de analsim ve jips mineralleri ile birlikte bulunmaktadır. Simektitlerin (001) bazal mesafeleri 14.76 A°-15.93 A°, (060) ve (330)'daki yansıma değerleri ise 1.49 A°-1.50 A° arasında değişmektedir. Bu değerlere göre simektitin dioktahedral yapıda ve Ca-simektit (montmorillonit) olduğu belirlenmiştir. İncelenen simektit mineralinin yapısal formülü (Si 3.47 Al 0.53) (Al 1.11 Fe 0.34 Mg 0.43 Ti 0.03) Oıo (OH)2 (Ca 0.26 K 0.09 Na 0.002) olarak hesaplanmıştır. Simektit minerali levhamsı yapraklardan oluşan petek dokusu şeklinde bir morfolojiye sahiptir. Saha gözlemleri ve mineralojik verilere göre simektit minerali, sıcak-kurak iklimde volkaniklastik ve volkanik kayaçların yerinde (in-situ) alterasyonu sonucu oluşmuş olmalıdır. 2004, 85 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Alterasyon, kil mineralojisi, simektit, Sivrihisar, volkaniklastik kayaç, volkanik kayaç, eski iklim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CLAY MINERALOGY OF THE NEOGENE (UPPER MIOCENE- PLIOCENE) UNITS AROUND MÜLK-DEMİRCİ AREA ( ESKİŞEHİR-SİVRİHÎSAR) Sonay BOYRAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor Asst. Prof. Dr. Zehra KARAKAŞ Sivrihisar basin is one of the basins in Central Anatolia where lacustrine series, Neogene in age, are commonly exposed. In this study, the clay mineralogy of the Late Miocene-Pliocene aged units at Mülk-Demirci area (Eskişehir-Sivrihisar) was investigated. The Neogene units collectively studied as Sakarya formation of Late Miocene-Pliocene age, are subdivided into five different facies. These, from bottom to top, are given as claystone facies intercalated with volcaniclastics, volcanic facies, dolomite facies, gypsum and gypsum-arenite facies. This study showed that the formation of clay minerals is confined to alteration zone of volcaniclastic and volcanic rocks. The clay minerals defined within the alteration zones are smectite. Although the smectite occurs almost as pure smectite, it is also associated with feldspar, dolomite, calcite, opaline-CT, quartz and occasionally analcime and gypsum. Basal spacing (001) and the reflections (060) with (330) of the smectites vary between 14.76 A0- 15.93 A0, 1.49 A°-1.50 A0, respectively. These show that smectite has a dioctahedral form and Ca-smectite (montmorillonite) in composition. The structural formula of the smectite studied in this work was calculated as (Si 3.47 Al 0.53) (Al 1.11 Fe oj4 Mg 0.43 Ti 0.03) O10 (OH)2 (Ca 0.26 K 0.09 Na 0.002)- It has a morphology of honeycomb formed by flaky layers. The field studies and mineralogical data indicate that the smectite should have been formed by the in-situ alteration of volcaniclastic and volcanic rocks in hot and arid climatic conditions. 2004, 85 pages