Allah'ın hükümranlığı açısından Mülk Sûresi
In terms of reign of God
  1. Tez No: 456640
  2. Yazar: MURAT TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Mülk, Hükümran, Gayb, Zaman, Kanun, Vicdan, İnsan, Kainat, God, Property, Sovereing, Future, Time, Law, Conscience, Human, Universe
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Mülk Sûresi, Kur'an-ı Kerim'in en önemli sûreleri arasında yer aldığı açıktır. Çünkü bu sûre Yüce Allah'ın en büyük mesajlarını içermektedir. Bu sûrede Allah'ın azametini, Allah'ın birliğinin delillerini ve öldükten sonra dirilmeyi inkar edenlerin akıbetlerini konu edinmiştir. Mülk Sûresi'nin ilk âyeti Allah'ın mülkün hükümdarı olduğuna vurgu yaparak başlamıştır. Peşi sıra gelen âyetlerde ise hükümranlığını tafsili olarak açıklamıştır. Yer yer hükümranlığı ile alakalı sorular sormuş, insanların dikkatini bu yöne çekmiştir. Rablerini inkar etmeleri sebebiyle, insanların öbür dünyada korkunç sonuçlarla karşılaşacakları açıklanmıştır. Ayrıca Yüce Allah, bu sonuçtan sakınmaları için insanlara peygamberler gönderdiğini bildirmiştir. Bu peygamberler aracılığı ile insanları iki dünyada mutluluğa davet etmiştir. Mülkten kasıt hem maddi hem manevi varlıklar içindir. İslâm'a göre mutlak ve sınırlandırılamaz hükümranlık yalnızca Allah'ındır. Bu konuda bütün müslümanlar arasında tam bir fikir birliği vardır. Hüküm koymak Allah'a has bir yetkidir. Başkalarının bu konuda herhangi bir ortaklığı yoktur. Allah'ın hükümranlığı sonsuz olmakla birlikte tezimizde hükümranlığın alanını kanunî, siyasi, fıtri, kelimelere(dilsel), zamansal, gaybsal açıdıdan ele aldık. İnsanların Allah'ın hükümranlığını kabul etmemesi sonucu dünyada çeşitli bozulmalar ortaya çıkmaktadır. Bu bozulma insanların birbirlerine karşı ve diğer varlıklara karşı sorumluluklarını olumsuz etkilemektedir. Bu bozuklukları engellemenin tek yolu Allah'ın hükümranlığını kabul etmek, ipine sıpsıkı sarılmak ve dinin yolunu takip etmekdir. Çünkü O'nun dini dosdoğrudur; ipinde kopma yoktur ve sapasağlamdır, hükümranlığı ise tartışılmazdır.
Özet (Çeviri)
All of the Kur'an verse is importent, but there is of the suras to eachother. There are a lot of hadith about the Mülk Sura's virtue. Which is the thesis tope. So it is abviaces that the Mülk Sura's aong the mast important suras. Because it incluales the haly Allah's biggent messages. This is because the Mülk Sura tells abat Allah's grandnoss, onness, evidesas of Allah'soreness and the fate of those who deny the resurection after death. The firs verse of Sura starts with emphasizing that the sonegeing of the property is Allah in the folloung wenes İt shous the sovereignth of Allah with defasls. Sometimes it ask about Allah is sovereignth pref takes attentions to this way. İt deseribes the terrible results they will encouter because of the derial of their lord. Allah says that he sent prophets for people to avoid these terrible results. He invites people to hoppines trough the prophets. Property is both material and spiritval. According to İslam, absalcte and unlimited soverignty only bebngs to Allah. There is a full idea of unity among all müslims in this regard. Although the sovereignt of Allah is elemal in this thesis we approoch the area of sovereignty as legal politicial, connate lirguistic temparally and unseen. As a result of people's acceptance of Allah's sovereignt it arises variaus dutartions in the word. This distartions affects peoples responsitility of eachother and other creatures. The only way to prevert this distortions is to accept the sovereignt of Allah and fallowing the path of religion. Because his religion is straight and his sovereignt is indispatable.