Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde KOBİ mevzuatı ve Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde tarıma dayalı KOBİ'lerin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A research on SMEs law in Turkey and the European Union and the evaluation of agricultural SMEs at adaptation process to the European Union
  1. Tez No: 151054
  2. Yazar: NİLAY ALUFTEKİN BAYKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜLÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: European Union, SMEs, SME law, agricultural SMEs
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE VE AVRUPA BİRLÎĞİ'NDE KOBİ MEVZUATI VE AVRUPA BÎRLİĞÎ'NE UYUM SÜRECİNDE TARIMA DAYALI KOBÎ'LERÎN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nilay ALUFTEKİN B AYKAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanm Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Bülent GÜLÇUBUK Bu çalışmada, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'de Küçük ve Orta ölçekli İşletmeler'in (KOBl) mevcut durumu ve mevzuatları incelenmiş ve Türk KOBİ'leri ile ilgili mevzuat AB'ndeki mevzuat ile karşılaştinlmıştır. özel olarak ise, tarıma dayalı KOBİ'lerin genel durumu incelenmiş, tüm KÖBÎ'İer içerisindeki yeri belirlenmiş ve AB ile Türkiye'de tarıma dayalı KOBİ'ler için uygulanan politikalar ve destekler açısından karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular şu biçimde özetlenebilir; Türkiye'de KOBİ kapsamında fâaliyet gösteren işletmeler toplam imalat sanayindeki işletmelerin %99.5'ini oluşturmaktadır. İmalat sanayindeki toplam istihdamın %61.1'i KOBİ'lerde yer almaktadır. KOBİ'lerde yaratılan katma değer oram ise %27.3'tür. İşletmelerin yaklaşık %99.78'ini KOBİ'lerin oluşturduğu AB'nde ise ekonomik büyüme, rekabet edebilirlik ve istihdam yaratılmasının teşvik edilmesinde KOBİ'lerin temel unsur olduğu üye devletlerce kabul edilmektedir.AB'nde KOBÎ'lere yönelik destekler ve teşvikler, Türkiye ile karşılaştırıldığında, başta devlet yardımlarının kapsamı olmak üzere KOBÎ'lere destek sağlayan kurum ve kuruluşların sayısı ve etkinlikleri, KOBÎ'lere sağlanan fînansal destek mekanizmaları, teknolojiye erişim, Ar-Oe çalışmaları, yasal prosedürlerdeki kolaylık ve girişimci ile girişimciliğe verilen önem açısından bir çok farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Türkiye'deki ekonomik koşulların yol açtığı sorunlar ile buna bağlı olarak ortaya çıkan kaynak yetersizlikleri ise Türk KOBİ'lerinin iç ve dış pazarlarda AB'ndeki KOBÎ'lere göre rekabet gücünü azaltan önemli etkenlerdir. KOBİ'ler açısından önemli bir konu da, Türkiye'de özellikle üretimde bulunan işletmeler (çiftlik) ile tarıma dayalı KOBİ tanımının ve uygulamalarının KOBİ politikaları kapsamında yer atmamasıdır. Oysa, AB'nde kırsal kalkınmada ve Birlik ürelerinin gıda güvenliğinin sağlanmasında tarıma dayalı KOBÎ'ler önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle AB, imalat sanayi dışında yer alan tarıma dayalı KOBİ'ler için farklı politikalar ve destek sistemleri geliştirmiştir. Türkiye'de ise tarıma dayalı sanayi kapsamında faaliyet gösteren KOBÎ'ler KOBİ Teşvik Sistemine ancak 2001 yılında dahil edilmiştir. Sonuç olarak, Türk KOBİ'lerinin AB'ne üyelik durumunda sağlanan destekler ve teşviklerden yararlanabilmesi ve dış pazarlarda rekabet güçlerinin artırılabilmesi için gerekli olan mevzuat uyum çalışmaları kısa zamanda gerçekleştirilmelidir. Bunun yam sıra, Türk KOBİ'lerinin içinde bulunduktan dar boğazı aşabilmeleri aynı zamanda ekonomik istikrarın sağlanması ile gerçekleşebilecektir. 2004, 156 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Avrupa Birliği, KOBİ, KOBİ mevzuat, tarıma dayalı KOBİ,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON SMEs LAW IN TURKEY AND THE EUROPEAN UNION AND THE EVALUATION OF AGRICULTURAL SMEs AT ADAPTATION PROCESS TO THE EUROPEAN UNION Nilay ALUFTEKİN BAYKAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economy Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Bülent GÜLÇUBUK In this study, current situation and laws of Small and Medium Size Enterprises (SMEs) in the European Union and Turkey are investigated and Turkish SMEs law is compared with SMEs law in the EU. Specially, general situation of agricultural SMEs is investigated and position of agricultural SMEs in all SMEs are determined. In addition, the situation of agricultural SMEs in the EU and Turkey are compared from point of supports and politics. Findings that are obtained from study can be summarized as follows; 99.5% of SMEs in Turkey consist from SMEs. Total employment rate of SMEs in manufacturing industry is 61.1% and created added value is 27.3%. In the EU, 99.78% of enterprises consist from SMEs. All member countries in the EU accept contribution of SMEs to economic development, competition, and employmentWhen SMEs supports and incitements in the EU are compared with Turkey, there are many differences. Such as; extension of state supports, number and activity of institutions that are provided services to SMEs, financial support mechanisms, access to technology, R&D studies, easiness in legal procedures and attach importance to entrepreneur and entrepreneurship. In Turkey, problems that are caused by economic conditions and insufficiencies in resources are important factors that reduce competitive power of Turkish SMEs in domestic and international markets compared to SMEs in the EU. Another important subject is agricultural SMEs. In Turkey, definition and application of agricultural SMEs and production enterprises (farms) do not take part in SMEs politics. However, agricultural SMEs have an important position in rural development and food security of member countries in the EU. For that reason, the EU develops different politics and support systems for agricultural SMEs. Merely, SMEs that activate in agricultural industries are included to SMEs Incitement System in 2001 in Turkey. Consequently, in the case of membership to the EU, to get advantage from supports and incitements and to increase competitive advantage in international markets, necessary adaptation studies for Turkish SMEs must be performed in a short time. In addition to this, economic stability in Turkey can help to SMEs to rescue from bottleneck. 2004, 156 page