Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde çiftçilerin organik tarım faaliyetine katılımı üzerine bir araştırma
A research on participation of farmers to organic farming Kelkit dictrict of Gümüşhane province
  1. Tez No: 151053
  2. Yazar: NESRİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. COŞKUN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organic agriculture, conventional agriculture, organic livestock, investment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÜMÜŞHANE İLİ KELKİT İLÇESİNDE ÇİFTÇİLERİN ORGANİK TARIM FAALİYETİNE KATILIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nesrin ÖZCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. 1. Coşkun CEYLAN Araştırmada, Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde çiftçilerin organik tarım faaliyetine katılım karan vermeleri üzerinde etkili olan unsurlar incelenmiştir. Araştırmada organik tarım yapan denekler tam sayım yöntemi ile, geleneksel tarım yapan denekler ise tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Üreticilerin organik tarım faaliyetine katılım karan vermeleri üzerine etkili olan unsurları belirlemek amacıyla; sosyo ekonomik nitelikler, organik tarım konusundaki bilgi kaynaklan, organik tarım hakkındaki bilgi düzeyleri, organik tarımda temel teşkil eden bazı uygulamaların gerçekleştirilme durumlan açısından hem organik tarım yapan, hem de geleneksel tarım yapan üreticiler karşılaştınlmış, aradaki farklılıklar ve benzerlikler araştrnlmıştır. Bununla birlikte organik tarım yapan deneklerin organik tarıma başlama nedenleri incelenmiş ve bu karan vermelerinde etkili olan nedenler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde khi-kare analizi kullanılmıştır. Üreticilerin bölgelerinde yapılan yatırımdan yararlanarak daha fazla gelir elde etme beklentilerinin, organik tarıma başlamada temel faktör olduğu saptanmıştır. 2004, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Organik taran, geleneksel tarım, organik hayvancılık, yatırım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON PARTICIPATION OF FARMERS TO ORGANIC FARMING IN KELKİT DISTRICT OF GÜMÜŞHANE PROVINCE Nesrin ÖZCAN Ankara University Graduate School of Natural Applied Science Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc.Prof.Dr. İ. Coşkun CEYLAN In this research, the reasons behind the decision on transition of the farmers from conventional to organic fanning in Kelkit, Gümüşhane were studied. In this study, while the organic farmers were determined by the exact enumeration method, the conventional farmers were determined through stratified random sampling. In order to find out the facts that let the farmers to change their production method from conventional to organic farming; two groups of farmers, both organic and conventional, were compared in terms of their; socio-economic characteristics, level of knowledge on organic farming, information sources of their knowledge on organic farming. Some of the application process and activities that forms the base for the organic agriculture were also observed. The similarities and differences between the conventional and organic farming were studied.In the evaluation of the data collected throughout the research the Khi-Square analizing method is used. After the evaluation of the all the available data and sources on the area studied, and after considering the conversations made with the farmers who transformed from toconventional organic agriculture it became clear that; although there were some side factors, the main factor behind their preference of organic farming to conventional one was that they wanted to earn more from their agricultural activities by making use of the new investments and encouragement policies on organic farming in the Kelkit region in which they reside. 2004, 68 pages