Potansiyel alan verileri yardımıyla kayaçlardaki kalıntı mıknatıslanma özelliğinin araştırılması
Investigation into the remanent magnetization properties of rocks by means of potential field data
  1. Tez No: 151056
  2. Yazar: FUNDA BİLİM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetic anomalies, body magnetism, induced magnetism, remanent magnetism, Earth's magnetic field, Palaeomagnetism, gravity anomalies, Central Anatolia
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Doktora Tezi POTANSİYEL ALAN VERİLERİ YARDIMIYLA KAYAÇLARDAKİ KALICI MIKNATISLANMA ÖZELLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Funda BİLİM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: ProfDr. Abdullah ATEŞ Manyetik anomalilerinin analizi anomaliye sebep olan yapının şekli, boyutu ve yapı mıknatıslanmasının özelliklerini içerir. Yapı mıknatıslanması ise indüklem mıknatıslanması ve kalıcı mıknatıslanmanın toplamlarından oluşur. Yer manyetik alanı ve kalıcı mıknatıslanma manyetik anomalilerin şeklini bozduğundan dolayı, verinin analizinden önce yapı mıknatıslanma yönünün bilinmesi gereklidir. Kalıcı mıknatıslanma şiddeti arttıkça, anomalinin şeklindeki bozukluk artar. Kayaçlann kazanmış oldukları mıknatıslanma yönlerinin saptanmasında geçmişte ve günümüzde en çok kullanılan yöntem paleomanyetizma yöntemidir. Tezde, paleomanyetik çalışma yapmadan yapı mıknatıslanma yönünün saptanması için gravite ve manyetik anomali verisinin analizine dayalı iki yöntem geliştirilmiştir. Birinci yöntemde, üç boyutlu (3B) gravite ve üç boyutlu (3B) manyetik veri arasındaki; ikinci yöntemde ise üç boyutlu (3B) manyetik verinin analitik sinyali ve manyetik verinin yapma gravitesinin yatay türevi arasındaki maksimum ilişkiyi veren yapı mıknatıslanma yönü aranmaktadır. Geliştirilen algoritmalar gürültü içeren ve içermeyen model verilerine ve ayrıca Orta Anadolu'da seçilen iki bölgeye uygulanmıştır. 2004, 128 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Manyetik anomaliler, yapı mıknatıslanması, indüklem mıknatıslanma, kalıcı mıknatıslanma, yer manyetik alanı, paleomanyetizma, gravite anomalileri, Orta Anadolu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis INVESTIGATION INTO THE REMANENT MAGNETIZATION PROPERTIES OF ROCKS BY MEANS OF POTENTIAL FIELD DATA Funda BİLİM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Prof Dr. Abdullah ATEŞ The analysis of magnetic maps show that the shape, size and body magnetization contribute to the anomalies. Body magnetization consists of the sum of induced and remanent magnetization. Because of Earth's geomagnetic field and body magnetization distort to the shape of magnetic anomalies, and thus the direction of body magnetization must be known before the analysis of magnetic data. If the intensity of remanent magnetization increases, the distortion on the shape of anomaly will deteriorate. In the past and present, method of palaeomagnetism has been frequently used for determination of a magnetization direction of rocks. In this thesis, two methods mat depend on the analysis of gravity and magnetic anomalies data have been developed for determination of magnetization direction without palaemagnetic work. In the first method, three-dimensional (3D) gravity and three-dimensional (3D) magnetic data were correlated to find the maximum correlation. In the second method, the direction of body magnetization that gives the maximum correlation is searched between the analytic signal of 3D magnetic data and the horizontal derivative of pseudo gravity of magnetic data. The developed algorithms were applied to synthetic data without and with including some error. The method was also applied to filed data, selected from two regions, in Central Anatolia. 2004, 128 pages