Papaver cinsi oxytona seksiyonunun Türkiye'de yatişen türlerinde genetik çeşitliliğin RAPD markörleri ile analizi
Analysis of genetic varition among Turkish oxytona section species of papaver genus using RAPD markers
  1. Tez No: 151060
  2. Yazar: İSKENDER PARMAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Oxytona, Papaver bracteatum, P. orientate, P. pseudo-orientale, PCR, RAPD technique, HPLC analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Doktora Tezi PAPAVER CİNSÎ OXYTONA SEKSİYONUNUN TÜRKİYE'DE YETİŞEN TÜRLERİNDE GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN RAPD MARKÖRLERİ İLE ANALİZİ İskender PARMAKSIZ Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN Papaver cinsi içerdiği alkaloidler bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu cins altında sınıflandırılan Oxytona seksiyonu türleri ise bağımlılık yapmayan ve tedavi amaçlı kullanılan alkaloidleri içermeleri yönü ile daha ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı; ülkemizdeki Oxytona seksiyonunun Papaver bracteatum, P. orientate ve P. pseudo- orientale' türlerine ait 53 populasyonu temsil eden tek bitkide morfolojik, moleküler ve kimyasal incelemeler yapmaktır. Morfolojik ve kimyasal olarak 20 karakter incelenmiş ve türler arasındaki akrabalık ilişkileri hiyerarşik kümeleme analizi ile belirlenmiştir. Buna göre; bitkiler 2 ana grupta toplanmışlar ve en yakın bitkiler P. bracteatum' a ait PB99 ile PB100 nolu örnekler olmuştur. Moleküler çalışmalarda RAPD tekniği ile 10 baz' dan oluşan 15 farklı primer dizinimleri kullanılmıştır. POPGENE32 ve MEGA3 istatistik programları kullanılarak amplifikasyon ürünleri analiz edilmiştir. Amplifikasyon sonucu elde edilen 96 banttan 81' inin (%84.3) polimorfık olduğu belirlenmiştir. En yakın genetik mesafe 0.054 ile P. bracteatum' a ait PB5 ve PB7 örnekler arasında görülürken, en uzak olarak 0.58 ile P. orientele' ye ait P0181 ve 185 nolu örnekler arasında tespit edilmiştir. Kimyasal çalışmalarda ise bitkilere ait tebain içerikleri HPLC yöntemiyle belirlenmiştir. 21 bitkide 0 (veya eser) ve % 2.5 arasında tebain içeriği bulunurken 32 bitki örneğinde ise hiç tebain bulunamamıştır. 2004, 174 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Oxytona, Papaver bracteatum, P. orientate, P. pseudo- orientale, PCR, RAPD tekniği, HPLC analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis ANALYSIS OF GENETIC VARIATION AMONG TURKISH OXYTONA SECTION SPECIES OF PAPA VER GENUS USING RAPD MARKERS İskender PARMAKSIZ University of Ankara Institute of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN Genus Papaver is of great significance due to its alkaloid content. The Oxytona section species classified under this genus have a particular importance since they contain non- edictive alkaloid used in medical treatments. The aim of this study was to analyze the morphological, molecular and chemical characteristics of 53 line plant selections from 3 different species of Oxytona section. Twenty morphological and chemical characters were analyzed and relationship among the species defined by hierarchical cluster. As a result, all the plants were classified into two main groups as line PB99 and PB100 of P. bracteatum were found to be the closest relatives. Using the RAPD molecular marker technique, the 10-based 15 different primers were studied. By utilizing the POPGENE32 and MEGA3 statistics programs, the amplification products were analyzed based on the absence or presence of the bands on the lanes. All the amplified products generated 96 bands, of which 81 (84.3%) were polymorphic. While the closest genetic distance (0.054) was detected between the line PB5 and PB7 of P. bracteatum the farthest genetic distance (0.58) was observed between the line P0181 and PO 185 of P. orientate. The thebaine content of the plants was also determined via HPLC analysis. The 21 plants contained thebaine alcholoid ranging from 0 (trace amount) to 2.5% and no thebaine alcholoid was detected for remaining 32 lines. 2004, 174 pages