Bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine farklı sulama zamanları ile azot dozlarının etkisi
Effects of different irrigation times with nitrogen doses on yield and quality specially in some durum wheat varieties
  1. Tez No: 151059
  2. Yazar: SEMRA ACER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİME ÜNVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Durum wheat, Triticum durum L, variety, irrigation applications, nitrogen doses, yield, yield components, quality specially
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI SULAMA ZAMANLARI İLE AZOT DOZLARININ ETKİSİ Semra ACER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Saime ÜNVER Bu çalışma, 2001-2002 ve 2002-2003 üretim yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği 'nde yürütülmüştür. Araştırmada; Kunduru-1 149, Kızıltan-91, Ç-1252 ve Ankara-98 makarnalık buğday çeşitlerinde; farklı sulama uygulamaları (sulama yapılmayan (susuz) parseller, ekimden hemen sonra ve ilkbaharda olmak üzere (1+1) iki sulama yapılan parseller ve ekimde, ilkbaharda ve başaklanma döneminde olmak üzere (1+1+1) üç sulama yapılan parseller) ve azot dozları (4-8-12 kg N/da) uygulanmıştır. Araştırmada; 4 makarnalık buğday çeşidinde, sulama uygulamaları ve azot dozlarının bitki boyu, başak uzunluğu, bitkide fertil kardeş sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane verimi, hasat indeksi, tane verimi, bin tane ağırlığı, camsı tane oranı, hektolitre ağırlığı, protein oram ve protein verimi üzerine etkileri incelenmiştir. İki yıl süreyle yürütülen çalışmada incelenen karakterler yönünden yıllar arası farklılıklar önemli bulunmuş ve yıllar ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Ele alınan özelliklerde; çeşitler, sulama uygulamaları ve azot dozları arasındaki farklılıklar önemli olarak saptanmıştır. En yüksek ortalamalar tüm çeşitlerde üç (1+1+1) sulama uygulaması ve 12 kg N/da azot dozundan alınmıştır. Sulanmayan ve 4 kg N/da azot dozu uygulanan parsellerde, protein ve camsı tane oranı hariç, ele alınan diğer tüm özelliklerde en düşük ortalamalar elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; birinci yıl Kundunı-1149 çeşidinde 357.00-519.67 kg/da, Kızıltan-91 çeşidinde 334.00-467.00 kg/da, Ç-1252 çeşidinde 432.00-607.33 kg/da ve Ankara-98 çeşidinde 385.67-585.33 kg/da arasında değişen tane verimi değerleri elde edilirken, ikinci yıl bu değerler sırasıyla 159.00-384.00 kg/da, 147.33-436.67 kg/da, 179.33-560.33 kg/da ve 154.00-516.67 kg/da arasında değişim göstermiştir. Protein oranları ise birinci yıl Kunduru-1 149 çeşidinde %1 1.57-13.97, Kızıltan-91 çeşidinde %1 1.53-13.47, Ç-1252 çeşidinde %11. 13-13.13 ve Ankara-98 çeşidinde %1 1.93-12.87 arasında değişirken, ikinci yıl bu değerler sırasıyla %12.63-16.73, %1 1.17-17.37, %10.97-16.40 ve %12.63-17.00 olarak saptanmıştır. 2004, 110 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Makarnalık buğday, Trilicum durum L., çeşit, sulama uygulamaları, azot dozları, verim, verim öğeleri, kalite özellikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF DIFFERENT IRRIGATION TIMES WITH NITROGEN DOSES ON YIELD AND QUALITY SPECIALLY IN SOME DURUM WHEAT VARIETIES Semra ACER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor : Prof. Dr. Saime UNVER This research was conducted in Applying Research Farm, Faculty of Agriculture, University of Ankara during 2001-2002 and 2002-2003 growing seasons. Using Kunduru-1 149, Kızıltan-91, Ç-1252 and Ankara-98 durum wheat varieties, the effect of different irrigation applications (non-irrigation; after sowing and spring (1+1) to made two irrigation plot of land; after sowing and spring and ear of grain period (1+1+1) to made three irrigation plot of land ) along with varying level of nitrogen doses (4-8-12 kg N/da) with on yield and quality were determined. In the research, effects of irrigation applications times and nitrogen doses of four different varieties on plant height, spike length, number of fertile tillers per plant, grain number per spike, grain weight per spike, harvesting index, grain yield, thousand grain weight, vitreous grain content, hectoliter weight, protein content and protein yield were carried out. The results obtained for the analyzed parameters per year were significantly different; therefore, they were evaluated on yearly basis. There were significant difference among cultivars and the applications; the irrigation and N doses. The highest average values among the cultivars were obtained from the triple (1+1+1) irrigation time with 12 kg/da N application. Except for protein content and vitreous grain content, the lowest average values were obtained from non-irrigation with 4 kg/da N application. According to the results of the research; Kunduru-1 149's grain yield ranged from 357.00-519.67 kg/da, Kızıltan-91 from 334.00-467.00 kg/da and those Ç-1252 from 432.00-607.33 kg/da and Ankara-98 from 385.67-585.33 kg/da in the first year, while in the second year 159.00-384.00 kg/da, 147.33-436.67 kg/da, 179.33-560.33. kg/da and 154.00-516.67 kg/da respectively. Protein contents were obtained Kunduru-1 149's 11.57-13.97 *%, Kızıltan-91 from 11.53-13.47 %, Ç-1252 from 11.13-13.13 % and Ankara-98 from 11.93-12.87 % in the first year, while in the second year 12.63-16.73 %, 11. 17-17.37 %, 10.97-16.40 % and 12.63-17.00 % respectively. 2004, 110 pages