Paket anahtarlamalı ağlar üzerinden konuşma iletme parametreleri
Parameters of voice over packet switching network
  1. Tez No: 151063
  2. Yazar: SAADETTİN GÜLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN İLK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VoIP, WSOLA, Packet switching, Adaptive speech coding
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PAKET ANAHTARLAMALI AĞLAR ÜZERİNDEN KONUŞMA İLETME PARAMETRELERİ Saadettin GÜLER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. H. Gökhan İLK Bu tez çalışması ile sesin iletiminde kullanılan mevcut ses işleme ve iletişim teknikleri incelenmiş, paket anahtarlamalı ağlar üzerinden ses iletimi irdelenmiştir. Bu incelemelere ek olarak adaptif oran ses kodlama tekniklerine alternatif bir yöntem önerilmiştir. Paket anahtarlamalı ağlarda tıkanıklık durumuna göre bant genişliği ihtiyacı değişmektedir. Bu tezde önerilen yöntemle; ses, ağ yüküne bağlı olarak hızlandırılarak kodlandıktan sonra iletilmekte ve alıcı tarafta zaman senkronizasyonu sağlamak için aynı oranda yavaşlatılmaktadır. Daha önceki çalışmalarda sabit oranlı hızlandırma ve yavaşlatma için kullanılan WSOLA (Dalga Şekli Benzerlikli Örtüşmeli Ekleme - Waveform Similarity Overlap Add Method) tekniği baz alınarak geliştirilen bu yöntem ile iletilen sesin kalite değerlendirmesi DRT (Uyak Teşhis Testi -Diagnostic Rhyme Test) ile yapılmıştır. Önerilen yöntemin VoIP'de (İP Üzerinden Ses İletimi) kullanılabilmesi için mevcut tıkanıklık tespit yöntemleri kullanılarak zaman ölçekleme katsayılarının bulunması ve alıcı tarafa bu ölçekleme katsayılarının doğru olarak iletilmesi için iletişim modeli önerilmiştir. DRT sonuçlarından zaman bölgesinde değişken oranda sıkıştırılmış ve G.729 kodlama standardı kullanılarak kodlanmış kelimelerin tahmininde %90 güven aralığı için %98,92 ± 0,03 basan oranı görülmüştür. 2004, 83 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: VoIP, WSOLA, Paket anahtarlama, Adaptif ses kodlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PARAMETERS OF VOICE OVER PACKET SWITCHING NETWORK Saadettin GÜLER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. H. Gökhan İLK In this study, communication and voice coding techniques for voice over packet switching networks are evaluated and an alternative scheme is proposed to adaptive rate voice coding. When congestion is signaled, WSOLA (Waveform Similarity Overlap and Add) with time varying compression rate, determined according to the severeness of the network congestion, is employed in order to reduce the bit rate required to transmit speech adaptively. The results of the proposed method are statistically evaluated by using DRT ( Diagnostics Rhyme Tests). A communication scheme in a VoIP network is proposed in order to determine time scaling coefficients according to network conditions and to synchronize these coefficients amongst voice communication participants. The simulation results of the proposed system revealed, under 90% confidence interval, perceptual success of adaptively compressed and G.729 coded speech is 98,92 ± 0,03 percent. 2004, 83 Pages