Ankara bölgesi likenlerinin antimikrobiyal aktiviteleri
Antimicrobial activity of lichens collected from Ankara region
- Tez No: 151065
- Danışmanlar: PROF.DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lichens, Antimicrobial activity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA BÖLGESİ LİKENLERİNİN ANTİMÎKROBÎYAL AKTÎVÎTELERİ Zeynep Gözde TOKAT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ Bu çalışmada, Türkiye'deki 3 farklı ilden toplanan likenlerin anthnikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Bu amaçla 8 farklı cinse ait, 10 liken türünün aseton ve kloroform ekstreleri hazırlarımış ve Bacillus subtilis, Escherichia coli (ATCC 25922), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) ve Salmonella typhi (NCTC 8394) üzerindeki etkileri“ Disk Difüzyon Yöntemi”ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, liken ekstrelerinin Gram (+) bakteriler üzerinde etkili olduğu, Gram (-) bakteriler üzerinde ise etkisiz olduğu gözlenmiştir. Liken türlerine karşı en duyarlı bakterilerin, B. subtilis ve S. aureus (ATCC 29213) olduğu belirlenmiştir.En yüksek antimikrobiyal aktivite gösteren likenler ise, sırasıyla, Letharia vulpina (L.) Hue., Evernia divericata (L.) Ach. ve Hypogymniaphysodes (L.) Nyl. türleridir. 2004, 52 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Liken, Antimikrobiyal aktivite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF LICHENS COLLECTED FROM ANKARA REGION Zeynep Gözde TOKAT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ In this work, lichens which were collected from 3 different cities of Turkey have been investigated in respect of their antimicrobial activities against different test organisms, Bacillus subtilis, Escherichia coli (ATCC 25922), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) and Salmonella typhi (NCTC 8394). For this purpose, acetone and chloroform extracts of lichens were prepared and tested by“Disc Diffusion Method”As a result of this study, it was found that the extracts of lichens revealed antimicrobial activity against Gram (+) bacteria, but had no activity against Gram (-) bacteria. The most sensitive bacteries against lichen species are B. subtilis and S. aureus (ATCC 29213). Letharia vulpina (L.) Hue., Evernia divericata (L.) Ach. and Hypogymnia physodes (L.) Nyl. have been found to have the highest antimicrobial activity. 2004, 52 pages