Siverek (Urfa) ve Ergani (Diyarbakır) arasında kalan bölgede açılan bazı kuyularda geçilen Mardin grubu birimlerinin rezervuar jeolojisi özelliklerinin incelenmesi
Investigation of reservoir geology features of Mardin Group in drilling some wells between Siverek (Urfa) and Ergani (Diyarbakır)
- Tez No: 151068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Southeast Anatolia, Mardin Group rocks, petrophysical log characteristics, reservoir rock, porosity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVEREK (URFA) VE ERGANİ (DİYARBAKIR) ARASINDA KALAN BÖLGEDE AÇILAN BAZI KUYULARDA GEÇİLEN MARDİN GRUBU BİRİMLERİNİN REZERVUAR JEOLOJİSİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Gülçin ÇETİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali SARI Bu çalışmada toplam petrol üretimimizin % 95'nhı yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Siverek (Urfa) ve Ergani (Diyarbakır) arasında kalan bölgede açılmış olan Eşmeli-1, B.Siverek-1, Siverek-1, Siverek-2, B.Azıklı-1 ve B.Azıklı-2 kuyularından elde edilen log verileriyle Mardin Grubu kayaçlan incelenmiştir. Çalışılan kuyulardaki loğlar; Sonik log, Yoğunluk loğu, Nötron loğu ve Laterologlar (Derin-Sığ) olup, bu loğlar yardımıyla gözeneklilik, su doygunlukları, kalıcı ve hareketli hidrokarbon doygunlukları hesaplanmıştır. 2004, 180 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Güneydoğu Anadolu, Mardin Grubu kayaçlan, petrofîzik log karakterleri, rezervuar kayaç, gözeneklilik
Özet (Çeviri)
ABSRACT Master Thesis INVESTIGATION OF RESERVOIR GEOLOGY FEATURES OF MARDİN GROUP IN DRILLING SOME WELLS BETWEEN SİVEREK (URFA) AND ERGANİ (DİYARBAKIR) Gülçin ÇETİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali SARI In this study, with log data which have been derived from Eşmeli-1, B.Siverek-1, Siverek-1, Siverek-2, B.Azikh-1 ve B.Azikh-2 wells drilled in the area situated between Siverek (Urfa) and Ergani (Diyarbakır) in the Southeast Anatolia Region where the 95 % of the oil production of Turkey has been made and Mardin Group rocks have been examined. Studied well logs being BHC Sonic log, Compensated Density, Compensated Neutron and Laterologs (deep-shallow); porosity, water saturations, permanent and active hydrocarbon saturations have been calculated with the help of these logs. 2004, 180 pages