Bal arısı (Apis mellifera L.) (Hymenoptera: Apidae)'nda zararlı olan Varroa jacobsoni oudemans (bal arısı akarı) (Acarina: Varroidae)'karşı kullanılan amitraz (Varroaset) in ballardaki kalıntısının araştırılması
Investigation on the residues of amitraz (varroaset) in honey, used to Varroa jacobsoni oudemans (Acarina: Varroidae) Infestations on honeybees (Apis mellifera L.) (Hymenoptera: Apidae)
  1. Tez No: 151088
  2. Yazar: ŞEBNEM TÜZE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SULTAN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Varfoa mite, residues, honey, honeybees, Varroa jacobsoni, Apis mellifera, Amitraz
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
0ZET Yüksek Lisans Tezi BAL ARISI(A/hî melltfera L.) (HYMENOPTERA: APIDAE)' NDA ZARARLI OLAN Varroajacobsom OUDEMANS (BAL ARISI AKARI) (ACARINA: VARRCHDAE)* YE KARŞI KULLANILAN AMfrRAZ(VARROSET)' DST BALLARDAKÎ KALINTISININ ARAŞTIRILMASI Şebnem TÜZE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLU Bal ansı(Apis mellifera L.) (Hymenoptera:Apidae)' nda zararlı olan Varroa jacobsoni Oudemans (Bal ansı akan) (AcarinaıVarroidae)' ye karşı kullanılan Amitraz' m ballardaki kalıntısının araştırılması amacıyla yapılan bu çalışma, 2002-2003 yıllan arasında yürütülmüştür. Bu amaçla bal örnekleri Ankara9 run, Polatlı, Kızılcahamam, Ayaş ilçelerindeki çiftçilerden temin edilmiştir. Toplam 40 adet örnek alınmış olup, bunların 32'si amitraz terkipli ilaçla ilaçlanmış 8'i ilaçlanmamış, kontrol olarak bırakılmıştır. Ekstraksiyon ve kalıntı analizleri A.O. Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAUM) laboratuvarlannda gerçekleştirilmiştir. Alınan bal örneklerinde Amitraz kalıntısı Jansson (2000) ve Kolankaya (2002)'nin önerdiği yöntem doğrultusunda araştınlmıştır.Kalıntı analizleri Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC)'nde yapılmıştır. Alınan sonuçlarda ilaçlı 40 örneğin 6' sında kalıntı gözlenmiştir. Bu örneklerin iki tanesi Türk Gıda Kodeksi'nin amitraz için belirlenen maksimum kalıntı limitinin ve Amerika Kimya Birliğinin hazırlamış olduğu kalıntı limitlerinin üzerine çıkmıştır. Bazı örnekler Türkiye limitlerini aşarken Amerika'nın limitlerim aşmamıştır. Bir örneğimizde elde edilen kalıntı miktarı ise Türk Oıda Kodeksi'nin kalıntı limit sınırının üstünde olup Amerika Kimya Birliğinin limitine yaklaşmıştır. 2003, 93 sayfa ANAHTAR KELİMELER: An Akan, Kalırm, Bal, Bal Ansı, Varroajacobsom, Apis mellifera, Amitraz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION ON THE RESIDUES OF AMITRAZ(VARROASET) IN HONEY, USED TO Varroajacobsoni OUDEMANS ( ACARINA: VARROtDAE) INFESTATIONS ON HONEYBEES (Apis mellifera L.) ( HYMENOPTERA: APIDAE) ŞEBNEM TÜZE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Sultan ÇOBANOÖLU The aim of the study is to determine the residues of amitraz, which is used against Varroajacobsoni Oudemans harmful on honey bee (Apis mellifera) and carried out in 2002-2003, honey samples were taken from the farmers of Ayaş, Kıacahamam and Polatlı districts of Ankara. Totally 40 samples were taken, 32 of these samples were treated with amitraz compounding pesticide, 8 of them were not treated with pesticide and left as the sample. The analysis were carried out in the laboratories of BITAUM. Amitraz residues on samples were studied through the methods suggested by Jansson (2000) and Kolankaya (2002). Residues analysis were conducted by HPLC. Residues of pesticide were determined out of the 6 samples from of the 40. The determined residue levels of these two samples were higer than maximum limits of Turkish alimantary codex and American chemistry society's level. The residue level of some of these sample were found higer than Turkish's limits while below to American's thershold. In one sample the residue value was determined higer than Turkish alimentry codex level while very close to American chemistry society's level. 2003, 93 pages