Kentsel dış mekanların tasarımında antropometrik verilere bağlı olarak peyzaj elemanlarının Ankara örneğinde araştırılması
The investigation of landscape staff given in Ankara example depending on anthropometric data in designing urban outdoor areas
- Tez No: 151102
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Anthropometry, anthropometric mesaurements, anthropometry in landscape architecture
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Doktora tezi KENTSEL DIŞ MEKANLARIN TASARIMINDA ANTROPOMETRİK VERİLERE BAĞLI OLARAK PEYZAJ ELEMANLARININ ANKARA ÖRNEĞİNDE ARAŞTIRILMASI Serap ÖNER BİLEN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Murat E. YAZGAN Peyzaj mimarlığı disiplini; estetik, fonksiyonel aynı zamanda insan ile uyumlu mekanlar yaratmayı amaçlar. Kent konforunu sağlanması, insan yaşamının kolaylaştırılması, insanın fonksiyonel, estetik, psikolojik açıdan yaşamının kolaylaştırılması kent içinde kullanılan her türlü malzeme, donatımın antropometrik ölçülere uygun tasarlanması ile gerçekleşebilir. Bu çalışmada antropometri kavramı açıklanarak, peyzaj mimarlığı çalışmalarında önem taşıyan antropometrik ölçüler vurgulanmış ve Türk insanının tespit edilmiş mevcut antropometrik verileri, elde edilen veriler doğrultusunda farklı ülkelerin antropometrik verileri ile kıyaslanarak aradaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur. Türkiye ile karşılaştırılan, Polonya, Hollanda, Amerika, İngiltere, İsveç, Brezilya, Japonya ve Çin ile değerlendirmeye alman 16 antropometrik ölçünün çoğunda farkların önemli olduğu, sadece el uzunluğu bakımından Türkiye ile Japonya ve Çin arasında benzerlik, göz yüksekliği bakımından Türkiye ile Polonya arasında benzerlik ve ayak uzunluğu bakımından Türkiye ile Polonya ve Brezilya arasında benzerlik tespit edilmiştir. Türk erkekleri ile ilgili mevcut antropometrik verilere dayanarak, peyzaj elemanlarında ölçülerin ne olması gerektiği konusunda sonuçlara ulaşılmış, incelenen örneklerde bu konuya yeterince önem verilmediği gözlenmiştir. 2004, 159 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Antropometri, antropometrik ölçüler, peyzaj mimarlığında antropometri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE INVESTIGATION OF LANDSCAPE STAFF GIVEN IN ANKARA EXAMPLE DEPENDING ON ANTHROPOMETRIC DATA IN DESIGNING URBAN OUTDOOR AREAS Serap ÖNER BİLEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Murat E. YAZGAN The discipline of landscape architecture aims creating areas that are aesthetics, functional and also areas harmonious with people. Providing urban comfort, easing the life of humans as well as their functional, aesthetics, psychological life are realized by designing every kind of tools, equipment suitable with anthropometric measurements. In this study, anthropometric measurements that are important in landscape architecture studies were pointed out by explaining the anthropometry concept, and according to obtained data the current anthropometric data of the Turkish people was compared with the anthropometric data of different countries to conlude the similarities and the differences between them. In Poland, Holland, the United States, England, Sweden, Brazil, Japan and China which the countries compared with Turkey, significant differences were seen in most of the 16 anthropometric measurements. Between Turkey, japan and china, similarities are found as for the length of the hands; between Poland and Turkey, similarities are found as for the length of eye; and between Turkey and Poland and Brazil, similarities are found as for the length of foot. Conculusions about the excepted measurements of landscape staff have reached according to the current data about Turkish men, In the investigated examples it was seen that this issue hasn't been given any importance. 2004, 159 pages