Kan gazı analiz cihazlarından ameliyathanelere bilgisayar kontrollü veri iletimi
Computer controlled data transmission from blood gas devices to theatre rooms
  1. Tez No: 151118
  2. Yazar: ERGÜN TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA TELATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: data transmission, clinical laboratory, theatre room, blood gas
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAN GAZI ANALİZ CİHAZLARINDAN AMELİYATHANELERE BİLGİSAYAR KONTROLLÜ VERİ İLETİMİ ErgünTOPALOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ziya TELATAR Bu tezde, kan gazı analiz cihazları ile ameliyathaneler arasında kurulan bilgisayar kontrollü veri iletim sistemi anlatılmaktadır. Klasik hastane uygulamalarında, ameliyat sırasında yaklaşık yirmi dakikalık periyotlar ile ameliyat edilen hastanın kan örneği incelenmek üzere bir personel tarafından laboratuara götürülür ve incelemenin ardından sonuçlar yazıcı çıktısı halinde tekrar ameliyatı yapan ekibe ulaştırılır. Bu sistem hem zaman, hem işgücü hem de sterilizasyon kaybına neden olmaktadır. Geliştirilen yeni sistemde bir adet sunucu bilgisayar ve bir adet de istemci bilgisayar kullanılmıştır. Sunucu bilgisayar seri port aracılığıyla kan gazı cihazına bağlanmıştır. İstemci bilgisayar ameliyathaneye konulmuş ve ethemet kartları aracılığıyla sunucu bilgisayara bağlanmıştır. Geliştirilen yazılım ile kan gazı cihazından alman sonuçlar sunucu bilgisayarca işlenmekte ve bir saniyeden kısa bir sürede istemci bilgisayara gönderilmektedir. Sunucu bilgisayardaki yazılımla, sonuçlar kaydedilip, yazdırabilirken eski sonuçlar içinde arama yapabilmektedir. Yeni sistem ile işgücü kayıpları, zaman ve sterilizasyon problemleri en aza indirilmiştir. Ayrıca parametre değerlerinin referans değerlerinden yüksek, düşük veya şüpheli olması durumunda ilgili parametreler kırmızı, mavi veya yeşil renklerde ekranda gösterilmektedir. Eğer parametre istenen aralıktaysa rengi siyah olur. Böylece doktorların parametre değerlerindeki kritik durumları kolayca fark etmeleri sağlanmıştır. 2004, 69 sayfa. ANAHTAR KELİMELER : Veri aktarım. laboratuar, ameliyathane, kan gazı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPUTER CONTROLLED DATA TRANSMISSION FROM BLOOD GAS DEVICES TO THEATRE ROOMS Ergim TOPALO?LU Ankara University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ziya TELATAR This thesis presents a new data transmission system established between the test laboratory and the theatre room. In the classical hospital system, blood samples of patient are taken every twenty minutes and sent to the clinical laboratory then the results are transported by a clinical personel during the operation. Such a procedure results in waste of time and causes some sterilization concerns. Physicians prefer to simultanously check the parameters on screen during the operation. On the other hand, the time and sterilization condition are two important factors for an operation and recovery. The classical method could not respond for these factors in a desired way. Therefore, more efficient ways are required for communication between the laboratory and the theatre room. In the developed system, one server computer and a number of client computers are used. The server computer is connected to blood gas device through a serial port. The client computer is installed in theatre room and connected to server computer through the ethemet cards. The results taken from the blood gas device are processed and sent to the client computer in less than one second by the software. The results can be saved, printed and records can also be searched through by the software of server. The loss of data, time and sterilization problems are solved by the proposed system. When the parameter values become higher, lower or suspicious than the reference threshold value, the colors of relevant parameters occur red, blue or green. If the parameter value is within the acceptable limite then the value is displayed in black. Thus, medical staff would see and decide the critical situations of parameter values easily. 2004, 69 pages.