Kırşehir yöresindeki su sıçanı, Arvicola terrestris L. 1758 (Mammalia: Rodentia) populasyonu üzerinde morfolojik, biyometrik ve moleküler araştırmalar
Morphologic, biometric and molecular investigations on the water vole, Arvicola terrestris L. 1758 (Mammalia: Rodentia) in Kırşehir province
  1. Tez No: 151138
  2. Yazar: SEÇİL NAZLIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arvicola, morfoloji, biyometri, Gliserofosfat dehidrojenaz, Malat dehidrojenaz, Malik enzim, kikaretest, Arvicola, morphology, biometry, glycerophosphate dehydrogenase, malate dehyrogenase, malic enzyme, chi2test
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kırşehir yöresinden Arvicola terrestris' in 33 örneği ve bunlara ait 23 doku örneği incelenerek, bu türün taksononük durumu tartışıldı. Morfolojik ve biyometrik çalışmalarda bu yöredeki A. terrestris populasyonunda saptanan morfolojik ve biyometrik karakterlerden yalnız ikisinin Türkiye' den kaydedilen A. t. hintoni alttüründen farklı olduğu saptandı. Khi kare test kullanılarak ölçülen diğer karakterlerin diğer alttürlerden farklı olmadığı bulundu (p>0.05). Nişasta jel elektroforezi tekniği kullanılarak 23 doku örneğinin Gliserofosfat dehidrojenaz (E.C. 1.1.1.8), Malat dehidrojenaz (E.C. 1.1.1.37) ve Malik enzim (E.C. 1.1.1.40) varyasyonları incelendi ve bu allozimler bakımından populasyonun homozigot olduğu ve çalışılan populasyonda bu allozimlerin tek allelle temsil edildiği belirlendi. 2004, 37 sayfa
Özet (Çeviri)
Thirteen specimens (33 skulls, 23 tissues) of Arvicola terrestris collected from Kırşehir province were examined and the taxonomic status of this species is discussed. According to morphological and biometrical investigations İt İs determined that there is only difference between the two characters of our specimens and the other subspecies; A. t. hintoni that is given from Turkey. It is found that there is not a difference between other characters of our population and the other subspecies given from Turkey (p>0.05). In allozyme study, glycerophosphate dehydrogenase, malate dehydrogenase and malic enzyme variations are examined and it is determined that A. terrestris population is homozygote and these three enzymes are being represented by one allel in that population.. 2004, 37 pages