Konya ili Sarayönü ilçesi tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve planlaması
Determination of optimum production plans and economic analysis of farms in Sarayönü district Konya province
  1. Tez No: 151147
  2. Yazar: ŞEREF AKSOYAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANER KIRAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Economic analysis, assets, groos margin, variable cost, net farm income, linear programming, farm organization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONYA ÎLÎ SARA YÖNÜ İLÇESİ TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ VE PLANLANMASI Şeref AKSOYAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taner KIRAL Bu çalışmada, Konya İli Sarayönü İlçesi tarım işletmelerinin ekonomik analizleri yapılmış, işletmelerin optimum ürün bileşimleri ile yeter gelirli işletme büyüklükleri doğrusal programlama yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmada işletmelerden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 92 işletme ele alınarak, bu işletmelerden anket yolu ile sağlanan veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler 2000-2001 üretim dönemine aittir. İncelenen işletmelerde bir çiftçi ailesi ortalama 4.95 nüfusa sahiptir. Ortalama işletme arazisi genişliği 242.54 dekardır. İşletmelerde aktif sermayenin % 83.62'sini çiftlik sermayesi ve % 16.3 8 'ini ise işletme sermayesi oluşturmaktadır. İşletmelerde elde edilen gayrisafi üretim değerinin % 84.23'ü bitkisel üretim değerinden, % 16.77'si ise hayvansal üretim değerinden oluşmaktadır. Optimum üretim plânına göre, incelenen işletmelerde mevcut duruma göre brüt kârda işletmeler ortalaması olarak % 9.43 oranında bir artış sağlanmıştır. Bir çiftçi ailesi için yeter tarımsal geliri verebilecek asgari işletme büyüklüğü 134.38 dekar olarak belirlenmiştir. 2004, 152 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ekonomik analiz, sermaye, brüt kâr, değişen masraflar, tarımsal gelir, doğrusal programlama, optimum işletme organizasyonu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis DETERMINATION OF OPTIMUM PRODUCTION PLANS AND ECONOMIC ANALYSIS OF FARMS IN SARA YÖNÜ DISTRICT OF KONYA PROVINCE Şeref AKSO YAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Agricultural Economics Supervisor: Prof.Dr. Taner KIRAL In this research, the economic analysis of farms in Sarayönü district of Konya province was done to determine optimum production plans and the minimum farm size that provide sufficiest income by linear programming method. The data were collected from 92 farms which were selected by stratified random sampling method. The data covers the 2000-2001 production period. In these farms; the average household size of farms was 4.95 persons, the average size of farms was 242.54 decares. The value of the total assets was composed of 83.62 per cent fixed capital and 16.38 per cent operating capital on farms. The average crop production accounts was 84.23 per cent of gross production value and 16.77 per cent of animal production. According to the optimum production plan; the gross margins could be increased by an average of 9.43 per cent on farms from their present condition. The farm size which would provide sufficient income for a household was determined as 134.38 decares. 2004, 152 pages