Ankara'da satışa sunulan yoğurtların benzoik asit içeriği üzerine bir araştırma
A study on benzoic acid content of yoghurts sold in markets Ankara
  1. Tez No: 151146
  2. Yazar: YUNUS UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜMER URAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzoic acid, high performance liquid chromatography (HPLC), yoghurt
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yoğun bir şekilde diğer ülkelerde de gün geçtikçe artarak tüketilen bir süt ürünü olan yoğurdun dayanıklılığını sağlamak için benzoik asit kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesine ve fermantasyon sonucunda oluşan benzoik asidin tespit edilmesine dayanmaktadır. Çalışmada Ankara piyasasında satışa sunulan ve birbirinden farklı markalarda 17 örnek alınarak incelenmiştir. Anılan örnekler kış (Mart) ve yaz (Temmuz) olmak üzere iki dönemde piyasadan toplanmış ve analizlere alınmıştır. Yoğurt örneklerinin ilk gün analizleri gerçekleştirildikten sonra, etiketlerinde son kullanım tarihi olarak belirtilen 10. günde tekrar analizi yapılmıştır. Örneklerin depolaması + 4 ° C 'deki buzdolabında sağlanmıştır. Analizlerde yüksek basınçlı (performanslı) sıvı kromatografısinden (HPLC) yararlanılmıştır. İzlenen analizler sonucunda, iki adet yoğurt örneğinde sorbik asit tespit edilmiştir. Anılan bu iki örnekten birinde sorbik asidin yanı sıra düşük bir miktarda belirlenen benzoik asidin, diğer örneklerden farklı olarak üretim esnasında eklendiği düşünülmektedir. Diğer örneklerde saptanan benzoik asit ise fermantasyon sonucunda meydana gelen organik asit olarak kabul edilmektedir. Buna ait miktarlar 14,75 - 28,72 mg/kg arasında değişmiştir. HPLC 'de yapılan geri alma değerleri, yoğurt örneklerinde benzoik asit için % 93,34 - 102,97 arasında bulunmuştur.ANAHTAR KELİMELER : Benzoik asit, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC), yoğurt
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether benzoic acid used or not as preservative in yoghurt which is a milk product consumed widespreadly in our country and increasingly in other countiries, and the amount of benzoic acid formed naturally as an organic acid due to fermentation. In the study 17 samples with different brands, sold in Ankara, were examined. These samples were collected in two different season, winter (March) and summer (July) and analysed. Samples were reanalysed ten days later, which was indicated as self-life, after first-day analysis. They were stored at + 4 ° C. HPLC was used at the analysis. At the end of analysis, sorbic acid was dedected in two yoghurt samples. At one of these samples it is tought that a little amount of benzoic acid was added during production. Benzoic acid dedected in the other samples were tought to be formed due to fermentation. These amounts varies between 14.75 - 28.72 mg/kg. recoveries at HPLC for benzoic acid in yoghurts were found at the range of 93.34 - 102.97 %.