Göl soğanı (Leucojum aestivum)'nın vitro koşullarında hızlı çoğaltımı
In vitro micropropagation of summer snowflake (Leucojum aestivum)
  1. Tez No: 151156
  2. Yazar: CUMA KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Summer snowflake, in vitro, micropropagation, bulb scales, immature embryos
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖL SOĞANI (Leucojum aestivum L.)'NIN IN VITRO KOŞULLARINDA HIZLI ÇOĞALTM CumaKARAOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN Göl soğanı içermiş olduğu alkoloidlerle tıbbi bitki, sahip olduğu güzel çiçekler nedeniyle de süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada göl soğanı bitkisinin hızlı çoğaltımı amacıyla; 2 ve 4 soğan pul yaprakları ile olgunlaşmamış embriyoları BAP ve NAA'nın değişik konsantrasyonlarım içeren MSO besin ortamında kültüre alınmıştır. 4 ve 2 pul yapraklı soğan eksplantlannda en fazla soğancık oluşumu sırasıyla 6.67 ve 5.83 adetle 1 mg/1 BAP ve 1 mg/1 NAA ile 2 mg/1 BAP ve 0.5 mg/1 NAA içeren MSO besin ortamından elde edilmiştir. Olgunlaşmamış embriyolarda ise en fazla soğancık 2.27 adetle 0.5 mg/1 BAP ve 4 mg/1 NAA içeren MSO besin ortamında gözlenmiştir. Soğan pul yapraklarından gelişen soğancıklarda en fazla kök oluşumu 1 mg/1 NAA içeren MSO besin ortamından gerçekleşmiştir. Köklenen sürgünler son olarak saksılara aktarılarak dış şartlara ahştmlrmştır. 2004, 38 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Göl soğanı, in vitro, hızlı çoğaltan, soğan pul yapraklan, olgunlaşmamış embriyo
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis IN VITRO MrCROPROPAGATTON OF SUMMER SNOWFLAKB (Leucojum aestivum L.) CumaKARAO?LU Ankara Universitiy Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN High alkoloids containing snowflakes, with beautiful flowers are evaluated as medicinal and omemental plant Micropropagation was carried out using 2 and 4 bulb scales explants and immature embryos. The highest number of 6.67 and 5.83 bulblets were achieved on MS medium containing lmg/I BAP and lmg/1 NAA or 2 mg/1 BAP and 05 mg/1 NAA from 4 and 2 bulb scale explants, respectively. Whereas, the highest number of 2.27 bulblets from immature embryos were obtained on MS medium containing 05 mg/1 BAP and 4 mg/1 NAA. The best rooting of bulblets regenerated from bulb scales was obtained on MS containing 1 mg/1 NAA. Rooted bulblets were finally transferred to compost and acclimatized to ambient conditions. 2004, 38 pages