Mogan gölünde (Ankara) bazı restorasyon önlemleri sonrası dış kaynaklı fosfor yükünün belirlenmesi
Determination of external phosphorus loading Mogan lake (Ankara) following some restoration
- Tez No: 151155
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP PULATSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mogan Lake, restoration measures, total phosphorus load, phosphorus export coefficient
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOGAN GÖLÜ'NDE (ANKARA) BAZI RESTORASYON ÖNLEMLERİ SONRASI DIŞ KAYNAKLI FOSFOR YÜKÜNÜN BELİRLENMESİ özden FAKIOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Serap PULATSÜ Bu çalışma, Mogan Gölü'ne ulaşan dış kaynaklı besin girdisini azaltmak için alınan bazı restorasyon önlemleri sonrası, göle ulaşan toplam fosfor yükünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Ocak 2003 - Aralık 2003 tarihleri arasında, gölü besleyen; Sukesen, Yavrucak, Başpınar ve Çölova Dereleri'nden aylık olarak su örnekleri alınmıştır. Toplam fosfor yükü; doğal (karasal ve atmosferik ) ve suni fosfor yüklerinin toplanması ile bulunmuştur. 2003 yılı için göle karadan gelen fosfor yükü 2668,88 kg, atmosferden gelen fosfor yükü 188 kg ve suni fosfor yükü 8084 kg olarak hesaplanmıştır. Göle ilişkin toplam fosfor yükü 10 941 kg/yıl, yükleme değeri 1,52 g/m2.yıl olarak belirlenmiştir. Bu değer kritik fosfor yükleme değerinden çok yüksektir. Çalışma sonuçları, dış kaynaklı fosfor girdilerinin azaltılmasına yönelik ilave önlemler alınması gerektiğini ortaya koymuştur. 2003, 50 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Mogan Gölü, restorasyon önlemleri, toplam fosfor yükü, fosfor taşıma katsayısı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF EXTERNAL PHOSPHORUS LOADING IN MOGAN LAKE (ANKARA) FOLLOWING SOME RESTORATION MEASURES özden FAKIO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serap PULATSÜ The aim of this study is to determine the total phophorus load to the Mogan Lake following some restoration measures which were taken to reduce the external input of nutrients to the lake. The major inflows, including Sukesen, Yavrucak, Başpınar and Çölova brooks were sampled at monthly intervals between January 2003 and December 2003. The total phosphorus load to the lake was calculated as the sum of the natural load (from land and atmosphere) and artifical load. Phosphorus load from land, atmosphere and artifical to lake was calculated as 2668,88 kg, 188 kg and 8084 kg for 2003, respectively. Total phosphorus load are loading value calculated as 10 941 kgy"' and 1.52 grn'V' f°r fake» respectively. This value was higher than critical phosphorus loading. The results of the study showed that additional precoustions must be brought into application in order to prevent phosphorus incame to the lake. 2003, SO pages