Yüksek sıcaklığa dayanıklı harç geliştirilmesi
Devolopment of a high temperature resistant mortar
- Tez No: 151165
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT BARADAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık, yangın, harç, pomza, tuğla kırıkları, uçucu kül, yüksek fırın cürufu, High temperature, fire, mortar, pumice, crushed brick powder, fly ash, ground granulated blast furnace slag
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, yüksek sıcaklıkların betonarme yapılar üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak amacıyla; yüksek sıcaklıklara dayanıklı sıva, blok eleman, panel eleman gibi malzemelerin üretiminde kullanılmak üzere çok amaçlı bir harç geliştirilmesi planlanmıştır. Deneysel çalışma, harç kanşımında kullanılacak uygun agrega ve bağlayıcının tespit edilmesine yöneliktir. Bu amaçla, bağlayıcı olarak çimentonun yanı sıra; belirli oranlarda uçucu kül ve yüksek firın cürufu, agrega olarak pomza kumu ve tuğla kırıkları değişik oranlarda kullanılarak çeşitli harç karışımları hazırlanmıştır. Bu karışımların yüksek sıcaklıklar altında göstermiş olduğu dayanım kayıpları belirlenmiştir. En iyi performans, çimento yerine %60 oranında uçucu kül ikame edilen, pomza kumu agregalı harçlardan elde edilmiştir. Bu karışım, 300, 600 ve 900 °C sıcaklığa 3 saat süreyle maruz kaldığında basmç dayanımı kaybı göstermemiştir. Bu karışım ve gerekli görülen diğer karışımlar üzerinde basınç ve eğilme dayanımı deneylerinin yanı sıra; elastisite modülü, kılcal yolla su emme, ısı iletkenlik katsayısının tespiti deneyleri, mikro yapı incelemeleri (SEM ve XRD) yapılmıştır. Karışımın sıva, panel eleman ve blok eleman olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT The development of a multipurpose mortar has been planned for the production of high temperature resistant construction elements such as plasters, blocks and panels in the scope of this research. Normal Portland Cement, fly ash and ground granulated blast furnace slag were chosen for possible cementitious & pozzolanic materials, whilst pumice and crushed brick powder were tried as aggregate alternatives for determining proper mix design. The combinations of these materials were exposed to high temperatures and residual strengths were compared with the control specimens of conventional cement mortars. The optimum combination of pumice mortar as aggregate, incorporating 60% fly ash as cement replacement has revealed the best performance. This mixture did not show any loss of strength at high temperatures up to 900 °C during 3 hours of exposures. The other properties of the developed high temperature resistant mixture, such as modulus of elasticity, water absorption, coefficient of thermal conductivity were determined. Also, the microstructure of the mixture has been examined by SEM and XRD analyses. Prototypes of construction elements were also produced with the developed mixture.