Theoretical framework and ecological components for coastal industries
  1. Tez No: 151166
  2. Yazar: VEHBİ CANER ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Endüstriyel Planlama (GEP), Spesifik Endüstriyel Planlama (SEP), Endüstriyel İzleme, Endüstrileşme, Çevre, Endüstriyel Ekoloji (EE), Endüstriyel Metabolizma (EM), Endüstriyel Enerji & Exerji, Kryı Bölgesi, Kıyı Endüstrisi, İçselleştirme, Endüstriyel Simbiyoz (ES), General Industrial Planning (GEP), Specific Industrial Planning (SIP), Industrial Monitoring, Industrialization, Environment, Industrial Ecology (IE), Industrial Metabolism (IM), Industrial Energy & Exergy, Coastal Zone, Coastal Industry, Internalization, Industrial Symbiosis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Endüstriyel planlamalar sistemsel çalışmalar olduklarından uzun, orta ve kısa planlamanın adımlan arasında güçlü bağlar taşırlar. Bir sektör veya sektörler arası planlama olan genel endüstriyel planlama (GEP) ile bir tesis içi veya tesisler arası planlama olan spesifik endüstriyel planlama (SEP) beş yıl ve üzeri olan uzun dönemli endüstriyel planlamalardır. Endüstrinin ve o ülkenin şartlarına göre değişebilen süreler, orta vadeli planlamalarda altı aydan beş yıla kadar, kısa vadeli planlamalarda da bir aydan altı aya kadar olan süreçleri kapsar. Çevre ve endüstri etkileşimleri anılan planlama adımlarına dahil edilir. Bu etkileşim ekolojik bileşenlerden olan endüstriyel ekoloji (EE) ve endüstriyel metabolizma (EM)'mn temel konusudur. EM yaşam döngüsü değerlendirmesini (YDD), EE de sistem analizini (SA) metot olarak kullanır. Bunların, planlamada etkin rol oynayan enerji ve exerji ile birlikte ölçülmeleri gerekir. Planlamanın oluşum öncesi adımındaki ölçümler, oluşum sonrası izlemelerden gelecek ölçümlemeler ile daha fazla rasyonellik ve sağlamlık kazanır. Kara ve denizin ara kesitinde yer alan kıyı sanayileri; ucuz arazi, hammadde tedariki, su ihtiyacı, atık bertaraf biçimi, ulaşım, kaynaklara yakınlık ve yüksek gayri safi milli hasıla (GSMH) gibi faktörlerden dolayı kıyı bölgesine yerleşirler ki bu konu da kıyı bölgesi yönetiminin (KBY) temel araştırma alanlarından birisidir. Kıyı sanayileri doğurduğu kirlilik parametreleri ve atıklar gibi sorunlar nedeniyle özellikle turizm sektörüne karşı olumsuz etkileşim içindedirler. Ekolojik ve sektörel sorunları minimize etmek için de birinin atığını diğerinin hammaddesi veya diğerinin girdisi (yan ürünü) olarak kullanmaya imkan tanıyan endüstriyel simbiyoz (ES) modeli ile DC sanayinin içselleştirilmesi bir çözüm yolu olarak düşünülmektedir. ES modeli için en önemli karar verici kısıt“sanayi ağlandır”. Bunlar sektör içi ve sektörler arası ilişkileri düzenlemektedir.
Özet (Çeviri)
Being a systematic study, industrial planing bears strong correlations among long, medium and short-range planning. GIF, which is a sectoral or inter-sectoral planning and SIP, which is within a facility or inter-facility planning are long-range industrial plannings of over five years. The periods which are changeable according to the circumstances of the industry as well as the country cover a span of six months to five years in medium-range planning and one month to six months in short-range planning. Environmental and industrial interactions are included in the above mentioned planning phases. This interaction forms the bases of industrial ecology (BE) and industrial metabolism (IM), which we regard as ecological components. LVf uses the method of life cycle assessment (LCA), while IE uses system analysis (SA), and they should be measured through the use of energy and exergy. The measurements in the ex-ante phase of planning will gain more rationality and reliability with post-ante monitoring values. Industries that take place in the interface of land and ocean are located on the coast due to such factors as cheap land, supply of raw materials, need of water, means of waste disposal, transportation, proximity to resources, and high rate of gross national product (GNP) per capita. This constitutes one of the main research fields of coastal zone management (CZM). Tourism sectors are apparently at odds with coastal industries because of their pollution parameters and the waste they generate. With a view to minimizing the ecological and sectoral problems, internalization of the industry with industrial symbiosis (IS) model, which makes it possible to use one's waste as another's raw material (or by-products), is being taken into account as a solution to the problems. The most significant decision maker for the IS model is constraint“industry networks”base. These networks regulate the relations within the sectors as well as among them.