Çelik lifli betonda lif ve lif boy/çap oranlarının değişiminin betonun mekanik özelliklerine etkisi
Effect of fiber aspect ratio and fiber valome variation on mechanical properties of steel cocrete
- Tez No: 151167
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEMSİ YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Steel Fiber Concrete, Mechanical Properties, Volume of Fiber (Vf), Aspect Ratio (1/d), Impact Resistance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
m ÖZET Yapılan çalışmada, çelik lif görünüm oranının (l/d) ve lif hacminin (Vf), betonun mekanik özelliklerine etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaç çerçevesinde görünüm oranı 45, 65 ve 80 olan üç farklı çelik lif, % 0, % 1 ve % 1.5 oranlarında kullanılarak 10 farklı kompozisyonda betonlar üretilmiştir. Üretilen betonlardan hazırlanan muhtelif boyuttaki örnekler üzerinde tek eksenli basınç, yarmada çekme, dört noktadan yüklemeli eğilme deneyleri ve ultrases hızı ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca çelik lifli ve lifsiz betonlarda özel olarak hazırlanmış örnekler üzerinde darbe deneyleri yapılarak betonların ilk çatlak darbe işleri ve kırılma darbe mukavemetleri saptanmıştır. Belirlenen kırılma darbe işlerinin % 25, % 40 ve % 55 'i seviyelerinde numunelere darbe yükü uygulanmış ve numunelerin mekanik özelliklerindeki kayıplar da araştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar neticesinde çelik liflerin özellikle lif hacmi ve lif görünüm oranı değişimine bağlı olarak betonun yarmada çekme dayanımını, eğilme dayanımını, ilk çatlak darbe işini ve kırılma darbe mukavemetini önemli ölçüde olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca betonda çelik lif kullanımıyla belirli seviyede darbe uygulanmış numunelerdeki mekanik özellik kayıp oranlarının azaldığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Çelik Lifli Beton, Mekanik Özellikler, Lif Hacmi (Vf), Lif Görünüm (l/d) Oram, Darbe Dayanımı
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, fiber aspect ratio and fiber volume variation effects on mechanical properties were investigated. In this respect, 10 different types of concrete mixes were produced with three different fiber aspect ratio (45, 65 and 80) at the fiber dosages of 0%, 1% and 1.5%. Compressive strength, splitting tensile strength, flexural strength and ultrasonic tests were performed. Furthermore, impact tests were realized to obtain first crack impact work, fracture impact strength on the specially prepared specimens. Impact loads at the levels of 25%, 40% and 55% of fracture impact work have been applied to the specimens and mechanical strength losses were investigated. It was found that, steel fibers positively affected the mechanical properties such as splitting tensile, flexural, first crack and impact strength of concretes according to fiber volume and fiber aspect ratio. In impact tests, mechanical strength loss ratio decreased by using steel fibers.