Dişli çark malzemelerinin aşınma karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of wear characteristics of gear materials
  1. Tez No: 151182
  2. Yazar: MURAT EŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH BELEVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşmma, Tribotestler, Çelik Disklerin Aşınması, Wear, Tribotests, Wear of Steel Discs
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
IV ÖZET Aşınma, bir yüzeyin eş bir yüzeyle etkileşimi sonucunda yüzeyden malzeme kalkması olayı olarak tanımlanmaktadır. Hemen hemen tüm makinalar aşmma sonucunda mukavemet ve emniyetlerini kaybederler. Bu yüzden geleceğin ileri ve gelişmiş teknolojisi için aşmma kontrolü en önemli etkenlerden biridir. Genellikle güç iletiminde kullanılan çelik dişliler, sertleştirilmiş veya karburize edilmiş çeliklerden yapılır ve tam yağlı koşullarda çalışmak üzere tasarlanırlar. Buna rağmen yağ kullanımının istenilmediği birçok uygulama vardır ve dişliler kuru ortamda yağsız şekilde çalışmak zorundadırlar. Bunun dışında dişli kutusu veya keçe hasarları sonucunda yağın kazara tükenmesi nedeniyle, dişliler kuru ortamlarda çalışmak zorunda kalabilir. Bu çalışmada 16MnCr5 çelikten yapılmış yüzeyi işlem görmemiş ve sementasyonla yüzeyi sertleştirilmiş disklerin, kuru ve yağlı kayma-yuvarlanma koşulları altında aşmma davranışı araştırılmıştır. Aşmma deneyleri farklı kayma-yuvarlanma oranlarıyla ve farklı yükler altında disk/disk test cihazıyla yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda yüzeyi sertleştirilmiş disklerde kayma oranının artmasıyla aşınmanın kademeli olarak şiddetlendiği görülmüştür. Ayrıca yüzeyi sertleştirilmiş disklerin sertleştirilmemiş disklere göre çok daha az aşındığı gözlenmiştir. Yüzey sertleştirmenin aşmma direncini arttırmada etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Yağlı kayma-yuvarlanma temas koşullarında ise, kuru kayma-yuvarlanma koşullarına göre aşınmanın çok daha az olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Wear has been recognized as meaning the phenomenon of material removal from a surface due to interaction with a mating surface. Almost all machines lose their durability and reliability due to wear. Therefore, wear control has become a strong need for the advanced and reliable technology of the future. The majority of steel gears in use for power transmission drives are made from hardened or case carburised steels and are run under fully oil lubricated conditions. A number of applications exist, however, where the presence of a lubricant is undesirable and the gears have to run in a dry, unlubricated state. Occasions also occur when gears run dry due to inadvertent loss of lubricant because of seal failure or gearbox damage. In this study, the wear behaviour of untreated and carburized discs manufactured from 16MnCr5 steel has been investigated under dry and lubricated, sliding-rolling contact conditions. Wear tests with different sliding- rolling ratios and under different loads were carried out using a roller on roller test rig. It was found that for carburized discs, when sliding-rolling ratio was increased wear was become severe gradually. Especially carburized discs exhibited very low wear than untreated discs. Carburized was most effective method for improving the wear resistance. Under lubricated sliding-rolling contact conditions, shown that lower wear than dry sliding-rolling contact conditions.