İzmir ve Sığacık körfezlerinin aktif faylarının sismik yöntemlerle araştırılması ve sismolojik verilerle denetlenmesi
The Investigation of active faults in İzmir Bay and the Gulf of Sıgacık with seismic method and be overseen by means of seismological data
- Tez No: 119555
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDENİZ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sığ sismik, Aktif tektonizma, Tuzla Fayı, Shallow seismic, Active tectonism, Tuzla Fault
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ill ÖZET Izmir ve Sığacık Körfezleri'nin aktif tektoniğinin araştırılması amaçlı bu yüksek lisans çalışmasında, Sığacık Körfezi'nden alman sığ sismik verilerle Gülbahçe Körfezi sismik verileri yorumlanarak benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Batı Anadolu'da Miyosen öncesi var olduğu düşünülen K-G sıkışması ile oluşan horst-graben sistemleri (yükseltiler ve çöküntüler) kabaca K-G ve KD-GB faylarıyla ayrılmaktadır. Ayrıca aralarında geçiş eşikleri oluşturmuştur (Karaburun Yükseltisi - horst-, Gülbahçe Eşiği, Foça Çöküntüsü, Yamanlar Yükseltisi vb.). Miyosen sonrası açılma tektoniğinin etkisiyle oluşan D-B fayları genellikle normal faylar olup, Batı Anadolu grabenlerini oluşturmaktadır. Bölgedeki KD - GB fayları da aktivitelerini hala devam ettirmektedir. Çalışma alanım oluşturan Sığacık ve Gülbahçe Körfezleri, Gülbahçe Eşiğini oluşturan KD-GB fayları arasında kalmaktadır. Çalışmada, Sığacık Körfezi'nde yer alan Tuzla Fayı ve denizdeki devamı incelenerek aktif tektonik yapı, yükselme, çöküntü, gaz çıkışları üzerinde durulmuştur. Sismik kesitlerin yorumlanması ile Doğanbey Burnu'ndan Ege Denizi'ne ulaşan Tuzla Fayı'nın kara çalışmalarında doğrultu atımlı olduğu bilinmesine rağmen, deniz çalışmasında sistemin normal atımada sahip olduğu izlenmiştir. KD-GB kırıklarının devamlılığı her iki körfezdede görülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Within the framework of this thesis, dealing with the active tectonism at Izmir Bay and Gulf of Sığacık, similarities and differences between these gulfs were examined by using shallow seismic data. The N-S compression of the horst-graben system, which is thought to be Pre-miocen is roughly divided into NS and NE-SW by faults. Among these horst-graben systems, transition zones such as Karaburun High (horst), Gülbahçe Threshold, Foça Depression and Yamanlar High etc., can be recognized. The West Anatolian graben system is generally consists of normal faults which occured as a result of external tectonic of Post-miocen.In the region, NE-SW faults are still active. The study area, Gulf of Sığacık and Gülbahçe, lies between N-S trending fault in Gülbahçe Threshold. In order to find out the active tektonic; uplifting, depression, gas plumps and the continiuation of Tuzla Fault in the Gulf, was investigated in detail. Interpretation of the seismic cross sections have shown that, the continuation of Tuzla Fault in the Aegean Sea has a throw. The continuation of NE-SW fracture is observed in both Gulfs.