Meta-knowledge discovery from decision tree forests
Karar ağaçları ormanından meta-bilgi keşfi
  1. Tez No: 151185
  2. Yazar: SEDAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YALÇIN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Sınıflandırma, C4.5, Karar Ağacı, Karar Ormanı, Meta-bilgi, Data Mining and Knowledge Discovery, Classification, C4.5, Decision Tree, Decision Forest, Meta-knowledge
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bilgi çağında, veri tabanlarında depolanan verinin büyüklüğü, sistemde neler olup bittiğinin anlaşılmasını imkansız kılacak boyutlara erişmiştir. Bu veri zengini ama bilgi fakiri ortamda, veri madenciliği ve bilgi keşfi, gizli desenleri ortaya çıkarmak suretiyle, uzmanların büyük veri yığınları içinden ilişkileri ve eğilimleri anlamalarına yardımcı olmaktadır. Günümüzde finanstan bilime kadar bir çok alanda bilgi keşfi kullanılmaktadır ve bu da“büyük bir bilgi yoğunluğu ortaya çıkarsa ne olacak?”sorusunu gündeme getirmektedir. Bu çalışmada, bilgi keşfi sürecinden geçmiş bilgi topluluklarının analizi araştırılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bilgi düşük seviyeli bir başka bilgiyi tanımladığından bu bilgi,“meta-bilgi”olarak adlandırılmıştır. Meta-bilgi keşfi kapsamında, zaten madenlenmiş olan bilgilerin tekrar madenlenmesi için özel metodlar geliştirilmiştir. Sonuç olarak meta-bilgi keşfiyle, tekrar madenleme işlemi sonucunda daha üst düzey bir özetlemenin elde edilebileceği gösterilmiştir. Bu çalışma, meta-bilgi keşfi sürecini gerçeklemek İçin yazılmış ForestMiner adlı bir yazılım uygulamasını da içermektedir. ForestMiner ile, bilgi,“Karar Ağaçlan”olarak alınır ve“Ağaç Benzerlik Grafikleri”yardımıyla, mevsimsellik gibi daha üst düzey eğilimler ortaya çıkarılır. ForestMiner sayesinde, meta-bilgi keşfinin, uzmanlar tarafından yorumlanmaya müsait ve faydalı özetlemeler üreteceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In the information age, data stored in the databases become so large mat it's nearly impossible to understand inner workings of a system. In mis data-rich but information-poor environment, data mining and knowledge discovery assist experts to perceive the hidden patterns in this vast amount of data while understanding relationships and trends. Nowadays, a number of domains ranging from science to finance use knowledge discovery, and this exposes another question:“what if there will be a redundancy of knowledge in the future?”. The analysis of knowledge sets obtained from knowledge discovery process was investigated in this study. Since the analyzed knowledge was used to describe lower-level knowledge, it was named as“meta-knowledge”. In the discovery of meta knowledge, new methods were applied on knowledge sete to re-mine the already mined knowledge. Meta-knowledge discovery has shown mat a higher-level of summarization could be extracted after re-mining process. Within this study, a software application, ForestMiner was implemented to realize meta-knowledge discovery.“Decision Trees”were taken as knowledge by ForestMiner and through the usage of“Tree Similarity Graphs”higher-level tendencies such as seasonality were extracted. ForestMiner has revealed mat meta-knowledge discovery could present handy summarization outcomes which were open to interpretation by domain experts.