Determination of biological capasity of a region through remote sensing
Bir bölgenin biyolojik kapasitesinin uzaktan algılama teknolojisiyle belirlenmesi
  1. Tez No: 151210
  2. Yazar: BURCU GÖKNEL KIYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biocapacity, Ecological Footprint, sustainability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
VI ÖZET Sürdürebilirlik, yenileme ve yenilenme kapasitesine sahip doğal sermayeyi korumayı esas alır. Ekolojik ayakizi, insanların biyolojik çevre üzerindeki baskısını ölçen bir metod olarak, sürdürebilirlik politika ve hedeflerinin nasıl şekillenmesi gerektiğine bir bakış açısı sunar. Ekolojik ayakizi yöntemi, tükettiğimiz doğal kaynaklan, birim olarak yüzey alanını seçerek bu birim altında hesaplar ve sonuçlan varolan biyolojik kapasite ile karşılaştırır. Bu çalışmada, ekolojik ayakizi metodu, 1980, 1990 ve 1999 yıllan için ayn ayn olmak üzere Türkiye'ye uygulandı. Bu yöntemle elde edilen sonuçlar değerlendirildi ve kullanılan yöntemin sürdürebilirlik tayini açısından uygunluğu tartışıldı. Çalışmada, geleneksel ekolojik ayakizi yöntemine literatürde yer alan eleştiriler baz alınarak bazı değişiklikler yapıldı. Metodoloji toplam ekolojik ayakizini oluşturan unsurlar üzerinde odaklandı ve geleneksel metodun aksine, global verimler yerine bölgesel verimler kullanıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre, kişi basma düşen biyolojik kapasitenin seneler içerisinde azaldığı ancak, kişi basma düşen ekolojik ayakizleri miktanmn arttığı bulundu. Aynca enerji ayakizi hesaplamalarının sonucunda, enerji talebinin hem kişisel bazda hem de toplam olarak arttığı görüldü. Ekolojik ayakizi yöntemi, içerisinde bir takım eksiklikler banndırsa da, yöntem uygulanan doğal kaynak politikalarunızm tartışılmasına bir esas teşkil eder. Anahtar Sözcükler. Biokapasite, Ekolojik Ayakizi, sürdürebilirlilik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Maintenance of renewal and regeneration capacity of the natural capital is essential for sustainability. Ecological Footprint (EF) as a measure of the supply (biocapacity), and demand on biocapacity shows how sustainability policies and targets have to be established. In this study, EF concept has been applied to Turkey for the years 1980, 1990 and 1999 by the way of tracking the amount of natural resources consumed. These results are compared with the ecosystem's biocapacity of the country. This approach chooses land area as a common unit. The results are assessed and the EF methodology is discussed as a way to attain sustainable development. The conventional methodology is slightly changed based on some critiques that take place in the literature. The used methodology focuses on the components of the EF (land footprint and energy footprint) and uses local yields instead of global yields. The results of the study show that, although the biocapacity per capita decreases, the footprints per capita show an increase in the time period of 1980-1999. Also the energy footprint results show that the demand increases in both per capita and absolute terms. Although, the EF methodology has some limitations, the study concludes that the EF is an effective tool since it provides a basis for discussion of the natural resource policies applied.