Tatil köylerinde çevre ve ihtiyaç programı verilerinin mimari tasarıma etkisinin Bodrum yöresi için irdelenmesi
The effect of environment and building programming to the architectural design in the holiday villages in Bodrum
  1. Tez No: 151212
  2. Yazar: İNANÇ IŞIL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜREYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Holiday Villages, Building Programming, Design Criteria, Environment, Bodrum
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Turizm öznesinin insan olmasından dolayı dinamik bir yapıya sahiptir, insan zevk, istek ve ihtiyaçlarında olan her tür değişimin turizm yapılarına da yansıması beklenmektedir. Bu nedenle bir turizm yapısı tasarlanırken kullanıcının gelecekteki eğilimlerinin de göz önünde bulundurulması, ileride yapılacak değişikliklerin önceden düşünülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda hazırlanan tezi özetleyecek olursak: Birinci bölüm giriş bölümüdür. Bu bölümde problemin tanımı yapılarak çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiştir. ikinci bölümde, turizm ve turist ile ilgili genel kavramlara yer verilmiş, turizm tarihsel gelişim süreci içinde ele alınarak günümüzdeki durumu ve gelecekteki beklentiler hakkında bilgi verilmiştir. Turizmin değişen dünya şartlarından nasıl etkilendiği ve bu etkileşimin turistin istek ve gereksinmelerine nasıl yansıdığı sorusunun cevabı da yine bu bölümde verilecektir. Üçüncü bölümde Turizm Konaklama Tesisleri çeşitli kriterlere ve kaynaklara göre smıflandınlmış daha sonrada tanımlamaları yapılmıştır. Tez çalışması kapsamında tatil köyleri ele alındığından bu konu üzerinde ayrıca durulmuş, tanımı, tarihsel süreç içindeki gelişimi ve coğrafi dağılımlan gibi başlıklar altında bilgi aktarımı yapılmıştır. Dördüncü bölümde mimari tasarımda bina programlama olgusu ve tatil köyleri açısından bina programlamanın önemi irdelenmiştir. İlk olarak bina programlama ele alınmış tanımı ve nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgi verilmiş, daha sonra bir program yapılırken dikkat edilmesi gereken temel unsurlar ve izlenecek stratejilerIV belirlenmiştir. Ayrıca programlama, tasarım ve planlama süreçleri ile olan ilişkisi açısından da değerlendirilmiştir. Tatil köylerinde bina programlamanın önemi değişen yaşam koşullarıyla ve turizmin dinamik yapısıyla bağdaştırılarak anlatılmıştır. Beşinci bölümde tatil köylerinde yer alan fonksiyonlar ve fonksiyonlar arasındaki ilişkiler, organizasyonlar ve organizasyonlar arasındaki ilişkilere daha sonraki bölümde alınacak kararların belirleyicileri olarak burada yer verilmiştir. Yine ileriki safhada hazırlanacak olan bina programına etkisi düşünülerek kapasite konusu da bu bölümde ele alınmıştır. Altıncı bölümde çalışma alam olan Bodrum hakkında giderek özelleşen bir sıralama gözetilerek bilgi verilmiştir. Bodrum 'un çevresel özellikleri belirtilerek, örnek tatil köyleri belli kriterler açısından irdelenmiştir. Mekanlara dair çıkan sayısal sonuçlar tablolar halinde programda yararlanılmak üzere verilmiştir. Kendine özgü bir karakteri olan Bodrum gibi özellikli alanlarda yapılan tasarımlara yön verecek olan programda bir önceki bölümde aktarılan çevresel ve diğer verilerin nasıl değerlendirilebileceği üzerinde durulmuş, çalışmanın sonunda ise varılan sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Anahtar sözcükler : Bodrum, Tatil Köyleri, Programlama, Tasarım Kriterleri, Çevre
Özet (Çeviri)
Tourism, for the essence of which is human, has a dynamic structure. The reflection of the change, originating from the human enjoyment, desire and need, on the touristic establishments is expected. Therefore, it is necessary that the future inclination of the user and the alterations to take place afterwads should be taken into consideration during the design process. In this respect the thesis submitted here, can be summerized as follows: The first part of the thesis is introduction. In this part, the problem is defined and the purpose and method of the study is presented. In the second part, the general concepts about tourism and tourists are introduced. Furthermore, the information about the present situation and future expectations for tourism is given within the process of historical development. The way tourism is influenced by the changing global conditions, how this interactionis reflected on the desires and needs of the tourist are also answered in this part. In the third part, The Residential facilities for tourism are classified according to various criteria and sources, and afterwards, their definitions are made. For the reason that the holiday villages are primarily deal with in the content of this thesis, a particular is placed on this subject, the information, under such titles as its definition, historical development, and geographical distribution is presented. In the fourth part, the building programming in architectural design and its importance from the view point of holiday villages are examined. Firstly, the building programming is dealt with, the information about its definition elements and strategies which should be taken in to consideration during a programming processVI are determined. Besides, programming is also evaluated from the view point of its relation with the processes of planning and design. The importance of programming for holiday villages is described as it relates to the changing living conditions and the dynamic structure of tourism. In the fifth part, the functions which take place in holiday villages, the relations between these functions, the organizations and their relations, as important factors to affect the future decisions, are given place. The subject of capacity, which might have effect on the building program to be developed in the future, is also presented in this part. In the sixth part, the information about Bodrum as the study area which demonstrates the nature of gradual privacy. By pointing out the environmental characteristics of Bodrum, sample holiday villages are examined from the view point of certain criteria. Numerical results to be used for the program are presented in the forms of tables. The emphasis is placed on the environmental and other information discussed in the previous section and the way they affect the programs for the design of buildings in such areas as Bodrum with particular characteistics. At the end of the thesis, the results and recommendations take place.