Bor'un sıvı-sıvı ekstraksiyonu
Liquid-liquid extraction of boron
- Tez No: 151213
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜRÜVVET YURDAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Boron extraction, liquid-liquid extraction, boric acid, azomethine-H
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bor'un sıvı-sıvı ekstraksiyonunu gerçekleştirmek ve ekstraksiyon kapasitesini arttırmak için ekstraktant olarak, 2-etil-l,3-hekzandiol (EHD), 3-(4-t~bütilfenoksi)- 1,2-propandiol (BFPD) ve l,2-dıMdroksi-4-oksadodekan (DHD) diolleri, kullanılmıştır. Deneyler sonucunda diollerin, petrolyum ben /in (80-100°C) ve n-amil alkol çözücülerinde çözünmesiyle oluşturulan organik fazın çalışma derişimi 0,5 M olarak belirlenmiştir. 0,5 M BFPD'nin pH=l,10 'da n-amil alkol çözücüsünde yapılan bor ekstraksiyonu sonucunda %97,34 ekstraksiyon verimi (%R) elde edilmiştir. Aynı çözücüde 0,5 M DHD'nin pH=l,91 'de bor ekstraksiyon verimi %77,78 ve 0,5 M EHD'nin pH=3,32 'de bor ekstraksiyon verimi %74,30 olarak bulunmuştur. Petrolyum benzin çözücüsünde ise, 0,5 M EHD'nin pH=4,14 'de bor ekstraksiyon verimi % 87,60 ve 0,5 M DHD'nin pH=2,10 'da bor ekstraksiyon verimi %80,03 olarak bulunmuştur. BFPD, petrolyum benzin çözücüsünde çözünmediği için çalışılamamıştir. Bor'un sıvı-sıvı ekstraksiyonunda denge pH'sına karşı %R değerleri grafiklerinden diollerin pHo,5 değerleri, derişimleri 0,5 M olan BFPD, DHD ve EHD için sırasıyla; n-amil alkol çözücüsünde: 2,32; 2,74; 8,30 ve petrolyum benzin çözücüsünde: (çözünmedi) ; 3,1 1 ve 8,92 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak 4 ppm (3,7x 10"* M) bor içeren sulu çözelti ve organik faz, 1:1 oranında temas ettirilerek, bor'un sıvı-sıvı ekstraksiyonunda, çalışılan üç diol için en iyi ekstraksiyon pH' sının asidik bölgede pH=l,10-4,14 arasında değiştiği görülmüştür. Bu dioller için n-amil alkol ve petrolyum benzin iyi birer çözücü oldukları beMenmiştir. Organik fazda bulunan bor'u sulu faza geri almak için farklıVI pH'lardaki H2SO4 ve NaOH çözeltileri ile yapılan sıyırma işlemlerinde yüksek verim elde edilmiştir. Anahtar Sözcük: Bor ekstraksiyonu, sıvı-sıvı ekstraksiyon, borik asit, azomethin-H.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT In this work, the solvent extraction of boron with EHD, BFPD and DHD diols in various solvents such as petroleum benzine (80-100°C) and n-amyl alcohol was thoroughly studied as a function of equilibrium pHs for boric acid and tested the extraction capacity of diols. Organic phase concentration in the experiment was taken as 0.5 M. Extraction of boron with 0.5 M BFPD in n-amyl alcohol at pH=1.10 was 97.34%. On the other hand, boron was extracted in the same solvent 0.5 M DHD at pH= 1.91 and 0.5 M EHD at pH=3.32. As a result, the extraction yields were 77.78% and 74.30 % respectively. On the other hand, 87.60% of the boron was extracted with 0.5 M EHD in petroleum benzine at a pH value of 4.14. Similar result was also observed for 0.5 M DHD in petroleum benzine at pH=2.10. BFPD diol could not be solved in petroleum benzine. For this reason, this extractant was not used in the extraction. The extraction yields (R%) and pHo.s values for BFPD, DHD and EHD were determined by using R% - pH graphs. Results showed that; in petroleum benzine pHo.5 = 2.32; 2.74; 8.30 for 0.5 M BFPD, 0.5 M DHD and 0.5 M EHD respectively and in n-amyl alcohol pH0.5 = 3.11 for 0.5 M DHD and 8.92 for 0.5 M EHD. Extraction of boron with a 1:1 mixture of 0.5 M organic phase and aqueous phase which contains 4 ppm (3.7 x 10"4 M) boron, was studied. As a conclusion, the maximum extraction yields of 0.5 M BFPD, 0.5 M DHD and 0.5 M EHD obtained at 1.10-4.14 pH values. Petroleum benzine and n-amyl alcohol have been found as convenient solvents for these diols, as well.vm The boron is stripped easily from the organic phase after extraction by using NaOH or H2SO4 solutions.