Boşluk kusurlarının difüzyonsuz faz dönüşümleri üzerine etkilerinin bilgisayar benzetimi ile incelenmesi
Investigation of the effects of vacancy defects on diffusionless phase transformations by computer simulation
  1. Tez No: 151254
  2. Yazar: NECATİ İLGEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boşluk kusurları, faz dönüşümleri, Moleküler dinamik benzetimi, Gömülmüş atom metodu. VII, Vacancy defect, Phase transformations, Molecular dynamics simulation, Embedded atom method.“V*”“”'-'"*-v V.'.?? ?:
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOŞLUK KUSURLARININ DİFUZYONSUZ FAZ DÖNÜŞÜMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BİLGİSAYAR BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ Necati İLGEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 38 Mikroskobik boyutlardaki ikizler, atomik düzlem kaymaları, boşluk ve boşluk kümeleri gibi bazı fiziksel yapılar katı maddelerin özelliklerini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bu tür fiziksel yapılar termoelastik faz dönüşüm parametrelerini de doğrudan etkiler. Bu etkileri incelemek için yapılan çalışmalar hızla artmaktadır. Bu tez çalışmasında, moleküler dinamik yöntemi ve gömülmüş atom metodu potansiyel fonksiyonları kullanılarak, 432 atomlu model nikel sisteminde suni bir difuzyonsuz faz dönüşümü oluşturulmuş ve bu tip bir dönüşüm üzerine boşluk kusurlarının etkileri araştırılmıştır. Boşluk sayısı 1 den 10 a kadar sırasıyla artırılarak sistemin termodinamik ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Daha sonra, NiAl alaşımının p fazı bölgesinde madde özelliklerinin sıcaklıkla değişimi incelenmiş ve alaşımın B2-»Martensit tipi bir faz dönüşümü gerçekleştirdiği gözlenmiştir. Bu alaşım sistemine de boşluk kusurları eklenerek faz dönüşüm üzerine kusurların etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF VACANCY DEFECTS ON DIFFUSIONLESS PHASE TRANSFORMATIONS BY COMPUTER SIMULATION Necati İLGEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2004, page: 38 Some physical microstructures such as twinning, atomic plane slipping, vacancy and vacancy clusters are certain factors which have direct influence on the properties of solid substances. These types of physical microstructures also affect the thermoelastic phase transition parameters. The studies on the investigation of these effects have risen rapidly. In this thesis, an artificial diffusionless phase transformation has been carried out in model nickel system with 432 atoms, and then the effects of vacancy defects on this transformation have been studied by using molecular dynamics techniques and embedded atom method. After that, the changes of some properties of NiAl alloy in a p-phase region with temperature have been obtained and it has been determined that the alloy exhibits B2-»L10 (Martensite) phase transformation. Also, it has been put the vacancy defects in the alloy system and then the study has been carried out again. It has been realized that the results agree with the literature.