Borun bitki ve toprakta bulunuşu, dağılımı ve insan sağlığı için önemi
Existance and distribution of boron in plant and soil, and it's importance for human health
- Tez No: 151433
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL GÜLÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bor, bor eksikliği, sağlık, beslenme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZL BORUN BİTKİ VE TOPRAKTA BULUNUŞU, DAĞILIMI VEİNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMİSinan ACIÖZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Kemal Y. GÜLÜT Yıl : 2004, Sayfa 48 Jüri : Yrd. Doç.Dr. Kemal Y. GÜLÜT Yrd. Doç.Dr. Ayfer TORUN Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Bu yüksek lisans tezi, borun topraktaki durumu ve insan sağlığı için önemine ilişkin çalışmaların incelenmesiyle hazırlanmıştır. Ülkemiz dünyada bilinen bor yataklarının % 65 'ine ve dünya bor pazarının da % 90'mna ABD ile birlikte sahiptir. Günümüzde, bor endüstride çok geniş kullanım alanına sahiptir ve tüketimi gittikçe artmaktadır. Cevherin elde edilmesi esnasında toprak ve su kaynaklan borla kirletilmektedir. Bor, bitki gelişimi için gerekli olan, yetersizliği veya fazlalığı bitki gelişimini ve ürün miktarını olumsuz yönde etkileyen, bir mikro elementtir. Bor, kirliliği görülen tarım alanlarındaki bitkilerde, insan sağlığını tehdit edecek seviyelerde depolanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXISTANCE AND DISTRIBUTION OF BORON IN PLANT AND SOIL, AND IT'S IMPORTANCE FOR HUMAN HEALTH Sinan ACIOZ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assit.Prof.Dr. Kemal Y. GÜLÜT Year: 2004, Pages 48 Jury : Assit.Prof.Dr. Kemal Y. GÜLÜT Assit.Prof.Dr. Ayfer TORUN Prof.Dr. Rüştü HATİPO?LU This Master's Thesis was prepared by reviewing the literature on state of boron in soil and its importance for human health. Our country possesses 65 % of boron ores known in the world and 90 % of the boron market together with USA. Today, boron has a very vast application in industry and its consumption is increasing more and more. In the process of obtaining boron ore, soil and water resources have been polluted by boron. Boron is a micro element essential for growth of plants, deficiency or excess of which adversely affect the plant development and quantity of yield. In agricultural lands where boron pollution is observed, boron has been deposited in plants at a level threatening human health. Key Words : Boron, deficiency of boron, health, nutrition II