Bazaltik pomzanın hafif yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği
The usability of scoria in the lightwheight concrete
- Tez No: 151434
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bazaltik pomza, Hafif beton, Basma dayanımı, Fiziko-mekanik özellikler, Ses ve ısı izolasyonu, Basaltic pumice, Lightweight concrete, Uniaxial compressive strength, Physico-mechanic properties, Sound and heat isolation. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZALTIK POMZANIN HAFİF YAPI MALZEMESİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİ Hasan GÜLSEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yıl: 2004, Sayfa: 70 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Doç.Dr Cengiz Duran ATIŞ Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yrd.Doç.Dr. A. Mahmut KILIÇ Yrd.Doç.Dr Alaettin KILIÇ Bu çalışmada Toprakkale (Osmaniye) bazaltik pomzasınm hafif beton yapmamda kullamlabilirliği araştırılmıştır. Bu açıdan Toprakkale bazaltik pomzasınm genel mühendislik karakteristiği, jeokimyasal özellikleri ile fiziko-mekanik değerleri laboratuar ortamında belirlenmiştir. Agrega olarak bazaltik pomza kullanılarak elde edilen hafif beton numunelerinin basınç dayanımları ve çekme dayanımları tespit edilmiş bu özellikler ile inşaat sektörünün istekleri arasında ilişkiler kurulmuştur. Laboratuar test sonuçlan bazaltik pomzanın kullanılması ile 28 günde 30 MPa lık bir dayanıma sahip olan hafif beton üretildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS İTHE USABILITY OF SCORIA IN THE LIGHTWEIGHT"cONCRETE Hasan GÜLSEN DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asist. Prof. Dr. Ergul YASAR Year: 2004, Pages: 70 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Assoc. Prof. Dr. A. Cengiz Duran ATIŞ Asist. Prof. Dr. Ergul YASAR Asist. Prof. Dr. A. Mahmut KILIC Asist. Prof. Dr. Alaettin KILIC In this study, usability of Toprakkale (Osmaniye) basaltic pumice in the lightweight concrete were investigated. For this purpose, the general engineering characteristics, geochemical and physico-mechanical properties of basaltic pumice in laboratory conditions were determined. The uniaxial compressive and flextural strengths of lightweight concrete which was produced from basaltic pumice agregate were determined. The relations between the properties of lightweight concrete and the requirement of building sector were investigated. Laboratory test results showed that lightweight concrete with 30 MPa, compressive strength at 28 days can be produced by use of scoria.