Ferroelektrik ortamlarda dipol etkileşmelerinin faz dönüşümüne etkisi
Influnce of the phase transition to dipol interaction in ferroelectric
  1. Tez No: 151432
  2. Yazar: ÖMER YAVUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dipole-dipole interaction, ferroelectric hysteresis, Monte Carlo Method, ferroelectric properties of BaTi03. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FERROELEKTRIK ORTAMLARDA DİPOL ETKİLEŞMELERİNİN FAZ DÖNÜŞÜMÜNE ETKİSİ Ömer YAVUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Süleyman ÇABUK Yıl: 2004, Sayfa:84 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Süleyman ÇABUK : Prof. Dr. Amirullah MAMEDOV : Yr&Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Dipollerin elektrostatik etkileşimleri ve polarizasyon üzerine etkileri Monte Carlo Metodu (importance sampling method) kullanılarak araştırıldı. Dipol sisteme iki paralel elektrot araşma gömülüdür. Her bir dipoldeki yerel alanları hesaplamak için görüntü yükler metodu kullanıldı. Sürekli ve imdüklemeli dipol sisteminin ferroelektrik özellikleri hesaplandı. Sistemde dipol-dipol etkileşimi yüksek sıcaklıklarda polarizasyonu artırır ve düşük sıcaklıklarda azalta. Bu simülasyonda son amacımız BaTi03 gibi bir perovskite yapının ferroelektrik özelliğini modellemektir. Burada sistem, bir perovskite yapının alt sistemi olarak bakılan [100] kristal doğrultusundaki dipol zincirleri ve (200) düzlemini işaret eden bir dipol düzlemidir. Sistem ve parametrelere bağlı olarak kendiliğinden polarizasyon, kalıcı polarizasyon, giderici alan, polarizasyonun histeresiz eğrisi, faz geçişi ve dielektrik duygunluk için Curie- Weiss kanununu bulduk. Bu özellikler esasen indüklemeli ve sürekli dipoller işbirliğinden dolayıdır. Anahtar kelimeler : Dipol-dipol etkileşimi; ferroelektrik histeresiz; Monte Carlo Metod; BaTi03 ferroelektrik özellikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INFLUENCE OF THE PHASE TRANSITION TO DIPOL INTERACTION IN FERROELECTRIC Ömer YAVUZ DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç. Dr. Süleyman Çabuk Year: 2004, Pages: 84 Jury: Yrd. Doç. Dr. Süleyman ÇABUK : Prof.Dr. Amirullah MAMEDOV : Yrd.Doç.Dr. Ramazan BİLGİN The electrostatic interaction of dipoles and its effect on the polarization has been investigated using a Monte Carlo simulation (importance sampling method). The dipole system are embedded between two paralel electrodes. To find local fields at each dipoles, the method of images is used. Ferroelectric properties in systems of permanent and induced dipoles calculated. In systems the dipol-dipol interaction increases the polazation at high temperatures and decreases it at low temperatures. The final purpose of these simulations is to model the ferroelectric properties of a perovskite structure like that of BaTiÛ3. Here the systems are dipole chains which refer to the [001] crystal direction and a dipol plane which refers to the (200) plane, which can be looked at as subsystems of a perovskite structure. Depending on the system and parameters we find spontenous polarization, remanent polarization, hysteresis loops of the polarization, phase transition, and a Curie-Weiss law for the dielectric susceptibility. These properties are mainly due to the cooperation of included and permanent dipoles.