Faaliyete dayalı maliyet sistemlerinde ürün karması probleminin çözümünde bulanık optimizasyon
Fuzzy optimization approach for product mix problem in activity based costing systems
- Tez No: 151439
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KOKANGÜL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ürün Karması Problemi, Darboğaz Kaynak, Faaliyete Dayalı Maliyet, Bulanık Matematiksel Modelleme, Product Mix Problem, Bottlenect Resources, Activity Based Costing, Fuzzy Mathematical Programming, MIP. n
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 174
Özet
Firmaların varlıklarını sürdürebilmeleri üretim faaliyetleri ile ilgili doğru kararlar almalarına bağlıdır. Bu kararların en önemlilerinden biri, kan maksimize edecek ürün karmasının belirlenmesidir. Çalışma kapsamında, talep ve kapasite değerlerinde belirsizlik olması durumunda, optimum ürün karmasının doğru bir şekilde belirlenmesi için bir bulanık matematiksel model oluşturulmuştur. Darboğaz kaynağı rahatlatmak amacı ile alternatif rota oluşturulması ve dışarı yaptırma alternatifi de sua ile modele dahil edilmiştir. Modellemede, faaliyete dayalı maliyet verilerini kullanan MIP (Mixed Integer Programming) esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Long term survival of the firms depends on the ability to make right decisions on the production activities. One of the most important of these decisions is to determine the product mix that maximizes the profit. In this study, a fuzzy mathematical model has been formed in order to determine the optimum product mix under imprecise capacity and demand circumstances. Two alternatives, usage of an alternative route and outsourcing, have been included in the model respectively to relieve the bottleneck resource. MIP (Mixed Integer Programming), which uses activity based costing (ABC) data, has been used as a basis for modeling.