İçme suyu arıtma tesislerinden çıkan atık çamurun bazı boyar maddelerin adsorpsiyonunda kullanılması
The use of waterworks sludge as an adrosbent for the removal various dyestuffs
- Tez No: 151459
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ferric Sludge, Dyestuff, Adsorption, Kinetics. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İÇME SUYU ARITMA TESİSLERİNDEN ÇIKAN ATIK ÇAMURUN BAZI BOYAR MADDELERİN ADSORPSİYONUNDA KULLANILMASI Sedat ÇOT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: :Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yıl: 2004, Sayfa: 67 Jüri :Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK :Prof. Dr. Ahmet YÜCEER :Doç. Dr. İlyas DEHRİ Bu çalışmada demir klorür çamurunun Basic Blue 41 (BB41) ve Lanaset Yellow 4GN (LY 4GN) boyar maddeleri üzerindeki adsorplama etkinliği incelenmiştir. Adsorpsiyon testlerinden her iki boyar maddenin de demir çamuru tarafından adsorplandığı görülmüş ve maksimum adsorplama kapasiteleri Basic Blue 41 için Qmax-303,0 mg/g, Lanaset Yellow 4GN için Qmax=97,l mg/g bulunmuştur. Her iki boyar madde için Langmuir ve Freundlich izoterm sabitleri belirlenmiş ve her iki boyar maddenin adsorpsiyon izotermlerinin Langmuir izotermine daha uygun olduğu gözlenmiştir. Aynı zamanda kinetik çalışmalar farklı başlangıç boyar madde konsantrasyonları için uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, parçacık içi difüzyon, proseste etkin rol oynamıştır. Adsorpsiyon kinetikleri, birinci derece Lagergren, ikinci derece ve yalancı ikinci derece izoterm kinetiklerine göre analiz edilmiştir. Yalancı ikinci derece izotermin uygunluğunun, birinci derece, ikinci derece ve gerçek izotermin uygunluğundan daha iyi olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelime: Demir Çamuru, Boyar Madde, Adsorpsiyon, Kinetik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE USE OF WATERWORKS SLUDGE AS AN ADSORBENT FOR THE REMOVAL VARIOUS DYESTUFFS Sedat COT DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Mesut BAŞIBÜYÜK Year: 2004, Pages: 67 Jury : Asst. Prof. Mesut BAŞIBÜYÜK : Prof. Ahmet YÜCEER : Ast. îlyas DEHRİ In this study, the potential for using ferric sludge for removal of Basic Blue 41 (BB41) and Lanaset Yellow 4GN (LY 4GN) dyestuffs by sorption has been investigated. Sorption tests showed that both dyes adsorbed by ferric sludge and maximum adsorption capacity were found to be Qmax-303,0 mg/g for Basic Blue 41 and Qmax-97,1 mg/g for Lanaset Yellow 4GN. Langmuir and Freundlich constants were determined for both dye and ob the adsorption isotherms of both dyes were described by Langmuir isotherm better than Freundlich isotherm. Kinetic studies were also performed for various initial dye concentrations. According to results obtained it was found that intraparticle diffusion played significant role. The kinetics of sorption have been analyzed by three kinetic models, the first order Lagergren model, the second order model and the pseudo second order model. It was found that overall process was best described by pseudo second order model rather than first order Lagergren, second order or real isotherms.