Bazı boyar madde gruplarının aktif çamur biyokütlesi tarafından adsorplanabilme özelliği
Adsorption characteristics of some dyestuffs by activated sludge biomass
  1. Tez No: 151458
  2. Yazar: HAMZA ALKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Asit Boyar Maddeler, Canlı Aktif Çamur, Adsorpsiyon Modelleri, Adsorpsiyon Kinetiği, Adsorption, Acid Dyes, Live Active Sludge, Adsorption Models, Adsorption Kinetics II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI BOYAR MADDE GRUPLARININ AKTİF ÇAMUR BIYOKUTLESİ TARAFINDAN ADSORPLANABİLME ÖZELLİĞİ Hamza Alkan ARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yıl: 2004, Sayfa:62 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Doç.Dr. İlyas DEHRİ Boyar maddelerin bir kısmının veya tamamının adsorpsiyonla giderimi sürecinde biyolojik arıtma asıl rolü oynamaktadır. Bu çalışmada Canlı Aktif Çamurun iki asit boyar maddeyi adsorplama kabiliyeti incelenmiştir. Bunun için Lanaset Yellow 4GN ve Lanaset Red G boyar maddeleri test edilmiş ve her iki asit boyar madde için de farklı değerler elde edilmiştir. Her iki boyar madde de canlı aktif çamur tarafından adsorplanmaya az meyillidirler ve Qmax değerleri de bunu göstermektedir. Lanaset Red G ve Lanaset Yellow 4GN boyar maddelerinin Qm^ değerleri sırasıyla 123,456 ve 69,444 mg/g dır. Her İki boyar maddenin de adsorpsiyonunun Freundlich ve Langmuir izotermlerine uygunluk gösterdiği görülmüş ve sonuçlar tartışılmıştır. Kinetik çalışmalar boyar maddelerin değişik konsantrasyonları için değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlara göre parçacık içi difüzyon adsorpsiyonda esas basamak olarak rol oynamaktadır, bu durum daha önceki çalışmalara uygunluk göstermektedir. Adsorpsiyon kinetiği analizinde üç tip difüzyon hız modeli kullanılmaktadır, bunlar; birinci dereceden lagergren modeli, yalancı ikinci dereceden model ve ikinci dereceden difüzyon modeli, iki boyar madde de yalancı ikinci dereceden difüzyon modeline diğerlerinden daha iyi uymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis ADSORPTION CHARACTERISTICS OF SOME DYESTUFFS BY ACTIVATED SLUDGE BIOMASS Hamza Alkan ARSLAN DEPARTMANT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCE UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist Prof.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Year: 2004, Pages: 62 Jury : Assist Prof.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Assoc Prof.Dr. İlyas DEHRİ Adsorption of dyes during biological treatment plays significant role for the whole or partial decolourization. This work investigates the adsorption properties of two Acid dyes by live activated sludge. Lanaset Yellow 4GN and Lanaset Red G were tested and both Acid dye yielded different adsorption results. Both Acid dyes bound to the live activated sludge to some degree and Qmax values of both dyes were found to be 123,456 and 69,444 mg/g for Lanaset Red G and Lanaset Yellow 4GN respectively. It was found that dye-sludge systems fit both Freundlich and Langmuir models and results were discussed. Kinetic studies were also performed for various initial dye concentrations. According to results obtained it was found that intraparticle diffusion played significant role. The kinetics of sorption have been analyzed by three kinetics models, the first order lagergren model, a pseudo second order model, and the second order model. It was found that overall process was best described by pseudo second order model rather than first order lagergren or second order model.