Yapıların deprem yönetmeliğine göre hesabında perde yerleşiminin etkisi ve A2 düzensizlik durumunun incelenmesi
The study of shear wall location effect and A2-irregularity case in the solution of earthquake analysis
  1. Tez No: 151460
  2. Yazar: ERBİL GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türk deprem yönetmeliği, Deprem analizi, Eşdeğer deprem yükü yöntemi, Perdeli yapılar, Turkish earthquake code, Earthquake analysis, Equivalent earthquake load method, Shear wall structures II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPILARIN DEPREM YÖNETMELİĞİNE GORE HESABINDA PERDE YERLEŞİMİNİN ETKİSİ VE A2 DÜZENSİZLİK DURUMUNUN İNCELENMESİ Erbil GULLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ Yü: 2004, Sayfa: 125 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ : Yrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLAN : Yrd. Doç. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik, Eylül 1997 tarihinde 23098 sayılı resmi gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte yapılan yapı düzensizlikleri göz önüne alınarak yapıların deprem hesabının üç boyutlu olarak yapılması istenmektedir. Yapı düzensizlikleri planda düzensizlik ve düşey doğrultuda düzensizlik olarak 2 ana gruba ayrılmıştır. (Al) burulma düzensizliği, (A2) döşeme süreksizliği, (A3) planda çıkıntıların bulunması, (A4) taşıyıcı eleman eksenlerinin deprem yönüne paralel olmasından doğan düzensizlik, (Bl) zayıf kat düzensizliği, (B2) yumuşak kat düzensizliği ve (B3) taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının düzensizliği durumlarıdır. Bu çalışmada Türk Deprem Yönetmeliği (TDY 98) irdelenmekte ve Perdeli yapılar ile A2 (Döşeme Süreksizliği) düzensizliği durumu ve bu durumun düzeltilmesi için perde yerleşiminin etkisi incelenmektedir. Türk Deprem Yönetmeliğinçlie (TDY 98) önerilen eşdeğer deprem yükü yöntemine bağlı kalarak rijit diyafram* modeli ve kabuk modeli kullanılmıştır. Tüm örneklerin analizi için SAP2000 paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE STUDY OF SHEAR WALL LOCATION EFFECT AND A2-IRREGULARITY CASE IN THE SOLUTION OF EARTHQUAKE ANALYSIS Erbil GULLU DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITIY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ Year: 2004 Pages: 125 Jury: Assist. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ : Assist. Prof. Dr. H. Murat ARSLAN : Assist. Prof. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Earthquake regulation of Turkish (TDY98) was published in September 1997 in the official gazette and it was come into force dating from 1 January 1998. In the regulation, considering structural irregularities, earthquake analysis of structural is required to calculate three dimensional. Structural irregularities are assembled in two main groups. Irregularities in the plan include are torsional irregularity (Al), the irregularity related to floor in which there are big holes or abrupt reductions in the stiffness (A2), the irregularity related to large projections in the plan (A3) and the irregularity caused by structural element axes being nonparallel with the earthquake directions (A4), vertical irregularities are weak storey (Bl), soft storey (B2), and the irregularities caused by the discontinuity of vertical structural elements (B3). In this study the earthquake regulation of Turkish has been studied, and the effect of A2 irregularity and shear walls in the earthquake analysis are examined, the equivalent earthquake load method offered by Turkish Earthquake Code are used to solve the structure by SAP2000 computer software.