The effect of process parameters on thickness and brightness of chromium plating
Krom kaplamada işlem parametrelerinin kaplama kalınlığı ve parlaklığına etkileri
- Tez No: 151471
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sert ve Parlak Krom Kaplama, Korozyon, Elektro Kaplama, Yüzey Tepki Yöntemi (RSM), Kaplama Kalınlığı ve Kaplama Parlaklığı, Hard and Bright Chromium, Corrosion, Electroplating, Response Surface Methodology (RSM), Plating Thickness and Plating Brightness
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Birçok uygulamada malzemelerin özellikleri ortam şartlarından dolayı istenilen fonksiyonları karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu ortam çok korozif veya aşırı aşınmanın olduğu bir ortam olabilir. Çok kaliteli malzemelerinde maliyetinin yüksek olmasından dolayı tasarımcılar parçalan veya malzemeleri bu tür istenilmeyen etkilerden korumak için, malzemelerin özelliklerini arttıracak yüzey işlemlerine yönelmişlerdir. Krom kaplama işlemi bu metotlar arasında en yaygm olarak kullanılan metottur. Bu çalışmanın amacı, krom kaplama işlemindeki işlem parametrelerinin tanımlanması, bu parametrelerin kaplama kalınlığına ve parlaklığına etkileri ve en kaim ve parlak kaplamanın hangi koşullarda elde edilebileceğinin saptanmasıdır. Çalışma süresince krom kaplama işlemi öncesi yapılması gereken işlemler Medikar A.Ş.'nin kaplama tesislerinde, krom kaplama işlemi ise Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Laboratuarında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In many instances, the properties of the materials could be insufficient to meet some of the functional demands especially those, which arise from the environmental conditions. It could be a very corrosive atmosphere or an excessive wear condition. As the high quality materials may turn out to be too costly, designers should seek a solution, which will either protect the base material against hostile environment or improve properties of base material only at the surface. Chromium plating process is the most effective way of solving all of these problems. The aim of this study is, defining the process parameters of the chromium plating process, effects of these parameters on brightness and thickness of the chromium plating and defining the optimum process parameters which will provide the best thickness and brightness. During this study all material preparation and preliminary works before chromium plating process carried out in the plating workshop of Medikar Co. Inc. and chromium plating process done in the Mechanical Engineering Laboratory of Çukurova University.