Kahramanmaraş (Türkoğlu-Narlı) yakın dolayının jeolojisi ve teknotik evrimi
Geological investigation and tectonic evolution of Kahramanmaraş (Türkoğlu-Narlı) and its near surroundings
  1. Tez No: 151470
  2. Yazar: ORHAN OĞLAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Southeast Anatolia, Geology, Fault, Thurst II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ K. MARAŞ (TÜRKOĞLU-NARLI) YAKIN DOLAYININ JEOLOJİSİ VE TEKTONİK EVRİMİ Orhan OGLAKÇI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 2004, Sayfa: 71 Jüri Prof: Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yrd. Doç. Dr. Alican KOP Jeolojik ve tektono-stratigrafik açıdan incelenen çalışma alam, Kahramanmaraş ili ile bu ile bağlı Türkoğlu ilçesi arasında yeralmakta ve Kahramanmaraş ilinin güneydoğusuna doğru uzanan yaklaşık 185 km2 'lik bir alanı kapsamaktadır (Şekil 3.1). İnceleme alanında, Triyas-Jura yaşlı Cudi grubu karbonatlan, Üst Kretase yaşlı Koçali ve Karadut alloktonlan, Kastel Çanağı'nın otokton birimlerinden olan Germav formasyonu, bölgeye Ahır Dağı Bindirmesi ile yerleşen Eosen yaşlı Midyat formasyonu, Tersiyer kenar havzası çökellerinden olan Kuzgun formasyonu ve bütün bu birimleri açısal uyumsuzlukla örten alüvyonlar yer almaktadır. İnceleme alanında, doğu-batı uzanımlı kıvrımlar, bindirmeler ve doğrultu atımlı faylar görülmektedir. Bölgede Arabistan levhasının kuzeye doğru hareketine bağlı olarak gelişen Ahır Dağı Bindirmesi ile dünyadaki belli başlı kırık sistemlerinden biri olan Doğu Anadolu Fay sistemi gibi genç tektonizma ürünü yapısal öğeler yer almaktadır. İnceleme alanına yapısal evrim açısından bakıldığında, Mesozoyik ve Tersiyer birimleri ve tüm bu birimlerin Üst Kretase ile Miyosen' den günümüze kadarki sıkışma rejimi etkisiyle oluşmuş yapısal deformasyonlan gözlenmektedir Anahtar Kelimeler : Kahramanmaraş, Güneydoğu Anadolu, Jeoloji, Fay, Bindirme I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GEOLOGICAL INVESTIGATION AND TECTONIC EVOLUTION OF K.MARAŞ (TÜRKO?LU-NARLI) AND ITS NEAR SURROUNDINGS Orhan O?LAKÇI DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 2004 Pages:71 Jury : Prof: Dr. Cavit DEMİRKOL Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Assoc. Prof. Dr. Alican KOP The investigated area, which aimed to study geologically and tectono- stratigraphically is located between Kahramanmaraş and Tûrkoğlu areas and covers an area of approximatelly 185 km square to the southeastern of Kahramanmaraş. In the study area, limestone of Cudi of Group that Trias-Jura age and Upper Cretaceous age Karadut with Koçali allocthonous and Germav formation that consist autochtone units of Kastel basen's and Midyat with Kuzgun formations that in the area located by Thurts of Ahır Mountain and the alluvions that was cover the all units in the study area by angular unconformitly The investigated area, early formed east-west trending folds and late formed north-south trending minor folds, thrusts and reverse faults can be seen. In this area, there are some young structural elements of product of young tectonism as Thurts of Ahır Mountain with Easth Anatolia Fault that it is one of the essential faults of the Earth which were developed due to northwards movement of the Arabian Plate. Look at the investigated area in terms of structered evolation have beeb observed Mesozoic and Tesrier units and all this unit's structural deformation which composed with effected of comphresyonal regiem at the Upper Cretase and Miosen.