Simple, low-cost biosignal amplifier design for ECG and EEG
EKG ve EEG biyolojik işaretleri için basit, düşük maliyetli sinyal kuvvetlendirici dizaynı
  1. Tez No: 151477
  2. Yazar: ABDULAZİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinyal kuvvetlendirici, biyolojik işaret yükseltec, ECG, EEG, Filtre, Instrumentation amplifier, biosignal amplifier, ECG, EEG, Filter. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SIMPLE, LOW-COST BIOSIGNAL AMPLIFIER DESIGN FOR ECG AN» EEG Abdulaziz AYDIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman :Yard. Doç. Dr. Turgut İKİZ Yıl : 2004, Sayfa: 78 Jüri :Yard. Doç. Dr. Turgut İKİZ ?.Yard. Doç. Dr. Sami ARICA : Yard. Doç. Dr. Mustafa ORAL Bu çalışmada ECG ve EEG biyolojik işaret yükselteci tasarlandı. ECG sistemi kullanılarak bipolar, monopolar gibi standart bağlantılar ölçülebilmektedir. Aynı şekilde monopolar, bipolar, yaklaşık hjort ölçümleri ticari biyolojik işaret yükselteçlerinde olduğu gibi yüksek kalitede EEG sistemi ile ölçüm yapılabilmektedir. Her iki sistemde portatif olduğundan dolayı kolayca her tarafta taşınabilir. Sistemin kalitesi korunarak, sinyal kuvvetlendirici katında ayrık elemanlar kullanılıp fiyatı oldukça düşük bir seviyede tutulmuştur. Herhangi bir arıza durumunda elemanlar kolayca temin edilip değiştirilebilir. Bu çalışmada çift kanallı 0.05Hz-100Hz frekans aralığına sahip kalp işaretlerini ölç en ECG ve 1.5Hz-37Hz frekans aralığına sahip beyin işaretlerini ölçen EEG sistemi tasarlanmış olup, sonunda uygulama aşamasında karşılaşılan problemler çözümler ile birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS SIMPLE, LOW-COST BIOSIGNAL AMPLIFIER DESIGN FOR ECG AND Abdulaziz AYDIN DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNWERISTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Turgut İKİZ Year : 2004, Pages: 78 Jury : Assist. Prof. Dr. Turgut İKİZ Assist. Prof. Dr. Sami ARICA Assist. Prof. Dr. Mustafa ORAL In this study, ECG and EEG biosignal amplifiers were designed. Standard lead systems such as bipolar limb leads and unipolar limb leads can be measured by using the ECG system. In addition, monopolar, bipolar and approximately hjort measurements can be measured at high quality by the EEG system like commercial biosignal amplifier. Because of both of the systems are modular, they are very portative and can move everywhere easily. Also at the stage of instrumentation amplifier, discrete components were used to decrease cost of the circuit together by keeping quality of amplifier. In any failure, components used in the systems can be founded easily. In this study, the design and implementation of dual channels ECG circuit with 0.05 - 100 Hz bandwidth that is used to pick up signals of heart and EEG circuit with 1.5 - 37 Hz bandwidth that is used to measure activities of brain were evaluated, designed and the faced problems were given with their solutions together.