Farklı yetiştirme sürelerine sahip üç mısır genotipinde değişik sıra üzeri aralıklarının körpe koçan (babycorn) verimine ve kalitesine etkileri
The effect of different spacingon the row to the yield and quality of three corn genotypes in different maturity groups
  1. Tez No: 151476
  2. Yazar: EYLEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAN ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Körpe Koçan (Babycorn), Genotip, Bitki Sıklığı, Sıra Üzeri Aralık I
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI YETİŞME SÜRELERİNE SAHİP ÜÇ MISIR GENOTİPİNDE DEĞİŞİK SIRA ÜZERİ ARALIKLARININ KÖRPE KOÇAN (BABYCORN)VERİMİNE VE KALİTESİNE ETKİLERİ Eylem OZDEMIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGER Yıl: 2004, Sayfa:54 Üye: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Yrd. Doc. Dr. Hüseyin GÖZÜBENLİ Bu çalışma; Çukurova koşullarında, farklı yetişme sürelerine sahip üç mısır genotipinde (ÇÜZFT-01, ÇÜZFT-02 ve ÇÜZFT-03), değişik sıra üzeri aralıklarında (10, 15 ve 20 cm), 70 cm sıra arası aralığında körpe koçan (Babycorn) verimi ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla 2003 yılı ana ürün mısır yetiştirme sezonunda tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde yürütülmüştür. Denemede yer alan mısır genotipleri arasında saptanan farklılıkların, tepe püskülü çiçeklenme süresi, bitki boyu, körpe koçan uzunluğu, tek körpe koçan ağırlığı, körpe koçan verimi ve yeşil ot verimi için istatistiki olarak önemli olduğu saptanmıştır. Farklı sıra üzeri aralıklarının, körpe koçan verimi ve yeşil ot verimi üzerine etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu saptanmıştır. Genotip x Sıklık interaksiyonlannın tüm özellikler için istatistiki olarak önemli olmadığı saptanmıştır. En yüksek körpe koçan verimi en sık ekimde (10 cm) ve en geççi genotipte (ÇÜZFT-03) 376.9 kg/da olarak tespit edilmiştir. En düşük verim ise, en seyrek ekimde (20 cm) ve en erkenci Genotipte (ÇÜZFT- 01) 164.7 kg/da olarak tespit edilmiştir. En yüksek yeşil ot verimi ÇÜZFT-03 genotipinde 10 cm' de 4438 kg/da olarak elde edilirken, en düşük yeşil ot verimi ÇÜZFT-01 genotipinde 20 cm' de 2420 kg/da olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT SPACINGON THE ROW TO THE YIELD AND QUALITY OF THREE CORN GENOTYPES IN DIFFERENT MATURITY GROUPS Eylem ÖZDEMİR ÇUKUROVA UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE FIELD CROP DEPARTMENT Supervisor: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGER Year:2004,Page:54 Jury: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Assos.Prof. Dr.Hüseyin GÖZÜBENLİ This study was conducted to determine the effect of different corn varieties ( ÇÜZFT- 01, ÇÜZFT- 02 AND ÇÜZFT- 03) at grown different spacing on the row to the betwen plants ( 10, 15 and 20 cm), 70 cm row spacing and yield components and quality of babycorn crop dwing main crop growing season. Randomized couplate block design with three replication in 2003 in Çukurova region conditions. For length of tassel flovering, plant height, baby corn length, babycorn weight, babycorn yield and forage yield. Babycorn varieties were found statistically significant among the babycorn varieties. Baby corn and forage yield statically significant were faound of various row spacing. Effect of row spacing betwen plants on yield of baby corn and forage yield were found to be significant. Genoype x Density interactions were not significant for all studied charecteristies. Maximum baby corn yield was obtained from the highest plant density (10 cm) and the latest genotype (ÇÜZFT- 03) by 367,9 kg/da. Lowest baby corn yield was obtined from the lowest density (20 cm) and the earliest genotyp ÇÜZFT- 01 by 164.7 kg/da. While the highest forage yield was obteined by ÇÜZFT-03 genotyp at 10 cm by 4438 kg/da, the lowest forage yield was obtained by ÇÜZFT- 01 at 20 cm by 2420 kg/da. Key words; Babycorn, Genotyp, Plant Density, Intra Row Spacing II