Erdemli ve Kızkalesi arasındaki arkeolojik yerleşim alanlarında coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak günümüz yerleşmelerine örnek bir yerleşim düzeni araştırılması
Research of a settlement pattern model at the archaeological area between Erdemli and Kızkalesi for present settlements by using geographical information systems
  1. Tez No: 151479
  2. Yazar: ULAŞ ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELİM KAPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Kilikya, Arkeoloji, CBS, Uzaktan Algılama, Arazi Yönetimi, Cilicia, Archaeology, GIS, Remote Sensing, Land Management. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ERDEM Ll VE KIZKALESl ARASINDAKİ ARKEOLOJİK YERLEŞİM ALANLARINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK GÜNÜMÜZ YERLEŞMELERİNE ÖRNEK BİR YERLEŞİM DÜZENİ ARAŞTIRILMASI Ulaş ALAGOZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Selim KAPUR Yü : 2004, Sayfa: 83 Jüri : Prof. Dr. Selim KAPUR Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCI Yrd. Doç. Dr. Erhan AKÇA Bu çalışmada, Erdemli ve Kızkalesi arasında bulunan kıyı şeridindeki antik dönem yerleşim dokusu ve tarım etkinlikleri incelenerek, bunlar günümüzdekilerle karşılaştırılmıştır. Bu amaçla 1975 tarihli hava fotoğrafları, 1976 ve 1987 tarihli arazi kullanımı haritaları, 2000 yılı Landsat 7 uydu görüntüsü ve yazalı kaynak taraması sonucu elde edilen tarihi ve güncel veriler, coğrafi bilgi sistemi kullanılarak bir araya getirilmiştir. Antik döneme ait kentsel alanların kıyılarda, kırsal yerleşim birimleri ve tarımsal etkinliklerin ise yamaçlarda yoğunlaştığı belirlenmiştir. Günümüzdeki kent ve kır yerleşim alanları ile tarımsal etkinlMerinin ise kıyılarda ve kıyılara yakın alanlarda yoğunlaştığı saptanmıştır. Antik dönemde 4557 hektarlık araziye yayılan sekilerde ağırlıklı olarak zeytin, üzüm ve safran üretimi yapılırken günümüzde 618 hektarlık alanda narenciye ve 389 hektarlık alanda ise örtü altı sebze üretimi yapıldığı belirlenmiştir. 1975 yılında 156,6 ha olan kentsel alanların, 1987'de 299,0 hektara, 2000 yılında ise 386,4 hektara yükseldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH OF A SETTLEMENT PATTERN MODEL AT THE ARCHAEOLOGICAL AREA BETWEEN ERDEMLİ AND KIZKALESİ FOR PRESENT SETTLEMENTS BY USING GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS UlaşALAGOZ UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY Supervisor: Prof. Dr. Selim KAPUR Year : 2004, Page: 83 Jury : Prof. Dr. Selim KAPUR Assoc. Prof Dr. Vedat PEŞTEMALCI Assist. Prof Dr. Erhan AKÇA In this study the ancient settlement pattern and agricultural practices on the coast between Erdemli and Kizkalesi were studied and compared with those at present. Ancient and present data obtained from aerial photos of 1975, topographical and land use maps of 1976 and 1987, Landsat 7 satellite image of 2000, and previous studies were combined using geographical information systems. The ancient urban areas were determined to accumulate on the coast whereas rural units together with agricultural areas were on the slopes. On the other hand the present urban and agricultural areas are both located on and close to the coast. While predominantly olive, vineyard and saffron were cultivated on 4557 ha. land in the Roman and Byzantine periods, however today there is mainly citrus production on 618 ha area and greenhouse vegetable production on 389 ha. land in the study area. 156,6 ha. urban area in the year 1975 had increased to 299,0 ha. in 1987 and to 386,4 ha. in 2000.