İtalyan, Karniyol, Kafkas ve Anadolu arılarının (Apis mellifera L.) bazı gelişme ve üreme özellikleri ile juvenil hormon analoğu (Methopren) uygulamasının ana arı kalitesi üzerine etkileri
Some development and reproductive characteristics of the Italian, Carniolan, Caucasian and Anatolian queen honeybees ( Apis mellifera L.) and the effects of juvenile hormone analoque ( Methoprene ) Aplication on the quality of the queens
  1. Tez No: 151491
  2. Yazar: GÜLTEN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bal arısı (Apis mellifera L.) genotipler, ana an, methopren, Honeybee (Apis mellifera L.), genotypes, queenbee, methoprene. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İTALYAN, KARNİYOL,KAFKAS VE ANADOLU ARILARININ (Apis mellifera L.) BAZI GELİŞME VE ÜREME ÖZELLİKLERİ İLE JUVENİL HORMON ANALOĞU (Methopren) UYGULAMASININ ANA ARI KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Gülten BULUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Yıl: 2004 Sayfa: 63 Jüri: Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Prof. Dr.Tamer KAYAALP Yrd.Doç.Dr. Mehmet SULANÇ Bu çalışmada İtalyan (Apis mellifera ligustica), Karniyol (Apis mellifera carnicd), Kafkas (Apis mellifera caucasica) ve Anadolu ana arılarının (Apis mellifera anaîoliaca) bazı fizyolojik özellikleri ile larvalara uygulanan juvenil hormon analoğu (methopren) nun ana arı kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. İtalyan, Karniyol, Kafkas ve Anadolu arılarından yetiştirilen ana arılarda tutma oranlan sırası ile; %82,7±6,5, %62,9±6,5, %62.9±6,5, %78.2±6,5, yüksük uzunluğu 24,4±0,2mm, 24,9±0,2 mm, 24,6±0,3 mm, 24,8±0,2 mm, yüksük çapı; 11,3+0,1 mm, 11,4±0,1 mm, ll,5±0,lmm, ll,5±0,lmm, canlı ağırlıkları; 196,3±2,3 mg, 223,6±2,9 mg, 204,4+3, lmg, 204,9±2,5 mg, spermateka çapı; 1.17±0.05 mm, 1.14±0.01 mm, 1.18±0.01 mm, 1.20±0.01 mm, ve spermatozoa sayılan; 3.820± 0,520 milyon, 4,466 ±0,520 milyon, 4,320±0,52 milyon, 4,830+0,520 milyon olarak bulunmuştur. Ana arı oluşacak larvalara uygulanan asetonda çözülmüş methoprenin (0.05 mg/larva) canlı ağırlığı artırdığı ancak yüksek oranda larva ölümlerine neden olduğu gözlenmiştir. Aynca çözücü olarak kullanılan asetonun da larva ölümlerini artırdığı ve ana an yetiştiriciliğinde aseton çözeltili methoprenin kullanılmasının uygun olmayacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SOME DEVELOPMENT AND REPRODUCTIVE CHARACTERISTICS OE THE ITALIAN, CARNİOLAN, CAUCASİANAND ANATOLIAN QUEEN HONEYBEES (Apis Mellifera L.) AND THE EFFECTS OF JUVENILE HORMONE ANALOQUE (Methoprene) APLİCATİON ON THE QUALITY OF THE QUEENS Gülten BULUT DEPARTMENT OF ANIMAL SCÎENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU Year: 2004, Pages : 63 Jury: Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU Prof. Dr. Tamer KAYAALP Asist.Prof.Dr. Mehmet SULANÇ In this study some development and reproductive characteristics of the Italian (Apis mellifera ligusticd) Carniolan (Apis mellifera carnica), Caucasian (Apis mellifera caucasicd) and Anatolian (Apis mellifera anatoliaca) queen bees and the effects of juvenile hormone analoque (methoprene) application on the quality of queen bees were determined. The grafting rates in Italian, Carniolan, Caucasian and Anatolian queen larvae were found to be 82.7±6,5 %, 62.9±6,5 %, 62.9±6,5 %, 78.2±6,5%; the length of the capped queen cells were 24,4±0,2mm, 24,9±0,2 mm, 24,6±0,3 mm, 24,8±0,2 mm, ; diameter of the capped queen cells were 11,3±0,1 mm, ll,4±0,lmm, ll,5±0,lmm, ll,5±0,lmm,; weight of the queens at emergence were 196,3±2,3 mg, 223,6±2,9 mg, 204,4±3,lmg, 204,9±2,5 mg diameter of the spermathecae were 1.17±0.05 mm, 1.14±0.01 mm, 1.18±0.01 mm, 1.20±0.01 mm, the number of spermatozoa in the spermathecae 3.820± 0,520 million, 4,466 ±0,520 million, 4,320±0,52 million, 4,830±0,520 million olarak bulunmuştur, million respectively. Application of methoprene (0.05 mg/larvae) increased the weight of the queen bees; however it caused high larval mortality. The application of acetone as the solvent of methoprene also caused high larval mortalty. Acetone and acetone dissolved methoprene at 0.05 mg/larvae should not be used in queen rearing.