Yüksek verimli süt sığırlarında rasyon yağ içeriği ile niasin ve karnitin katkısının süt verimi ve süt kompozisyonuna etkileri
Influence of dietary fat, L - carnitine and niacin levels on milk yield and milk composition of high yielding dairy cows
  1. Tez No: 151490
  2. Yazar: ALİ REYHAN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: L-karnitin, niasin, süt verimi, süt kompozisyonu, süt sığın, L-carnitine, niacin, milk yield, milk composition, dairy cows. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz DOKTORA TEZİ YÜKSEK VERİMLİ SÜT SIĞIRLARINDA RASYON YAĞ İÇERİĞİ İLE NİASİN VE KARNİTİN KATKISININ SÜT VERİMİ VE SÜTKOMPOZİSYONUNA ETKİLERİAli Reyhan TAŞDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Yıl: 2004, Sayfa: 117 Jüri: Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Mehmet GÜVEN Yrd. Doç.Dr. Ladine ÇELİK Yrd. Doç.Dr. Adem KAMALAK Farklı düzeylerde yağ içeren rasyonlara eklenen niasin ve kamilinin süt sığırlarında süt verimi ve kompozisyonu etkilerini incelemek amacıyla 3 farklı çalışma yürütülmüştür. Her denemede 4 adet siyah-alaca süt sığın kullanılmış ve denemeler 4x4 latin kare deneme deseninde 2x2 faktöriyel tertipde yürütülmüştür. Farklı miktarlarda yağ ve niasinin etkileri, 1) yağsız-niasinsiz), 2) yağsız- niasinli, 3) yağlı-niasinsiz, 4) yağlı-niasinli rasy onlarla; yağ karnitin etkisi 1) yağsız- karnitinsiz), 2) yağsız-karnitinli, 3) yağlı-karnitinsiz, 4) yağlı-karnitinli rasyonlarla ve yağlı rasy onlarda karnitin niasinin etkileri 1) karnitinsiz-niasinsiz, 2) karnitinsiz- niasinli, 3) karnitinli-niasinsiz, 4) karnitinli-niasinli rasyonlarla test edilmiştir. Karnitin-niasin çalışmasında, rasy onların hepsi % 3.6 yağ katkısı içermektedir. Rasyona yağ eklenmesiyle süt veriminde artma (PO.05) ve süt NPN düzeyide yükselme eğilimi (P=0.11), süt yağ ve protein oranında ise düşme saptanmış (P0.05). Yağ-karnitin denemesinde yağ, protein azotu ve kazein azotunu düşürmüştür (PO.05). Niasin her iki denemede de süt verimi ve kompozisyonunu etkilememiştir. Karnitin ilk denemede süt verimini düşürmüş (PO.05), ikinci denemede ise düşürme eğiliminde (P=0.12) olmuştur. Karnitinin süt kompozisyonuna herhangi bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Yagxniasin, yagxkarnitin ve karnitin niasin interaksiyonlan da süt verimi ve süt kompozisyonu üzerinde önemli bir etki göstermemiştir (P>0.05). Bu çalışmada elde edilen sonuçlar rasyona bitkisel yağ eklenmesi ile süt verimin arttığını, süt protein ve yağ düzeyinin düştüğünü, rasyona katılan korunmuş L-karnitinin de süt verimini düşürdüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INFLUENCE OF DIETARY FAT, L-CARNITINE AND NIACIN LEVELS ON MILK YIELD AND MILK COMPOSITION OF HIGH YIELDING DAIRYCOWSAli Reyhan TAŞDEMİR DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Year: 2004, Page: 1 17 Jury: Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Mehmet GÜVEN Asst. Prof. Dr. Ladine ÇELİK Asst. Prof. Dr. Adem KAMALAK Three studies were carried out to evaluate the influence of dietary fat, L- carnitine and niacin level on milk yield and milk composition in dairy cows. The experiments were conducted with 4x4 Latin square in â 2x2 factorial arrangement. The effects tested with the diets of dietary fat and niacin study were 1) no fat and no niacin, 2) no fat and niacin, 3) 2.8% fat and no niacin, 4) 2.8% fat and niacin; and the diets of the study of dietary fat and carnitine were 1) no fat-no carnitine, 2) no fat and carnitine, 3) 3.6% fat and no carnitine, 4) 3.6% fat and carnitine; and the diets of canitine-niacin study were 1) no carnitine and no niacin, 2) no carnitine and niacin, 3) carnitine and no niacin, 4) carnitine and niacin. The carnitine-niacin study diets all contained 3.6% dietary fat. Dietary fat increased milk yield (P0.05) by niacin in the related studies. L-carnitine decreased milk yield significantly in the dietary fat-carnitine study, and tended to reduce (P=0.12) milk yield in the carnitine-niacin study. L- carnitine did not have any effect on milk composition in both studies. The interaction effects, dietary fatxniacin, dietay fatxcarnitine and, dietary carnitinexniacin, in all studies were not also significant for milk yield and milk composition. The results obtained in the studies showed that dietary fat increased milk yield, but decreased milk protein and fat contents. The results also revealed that protected L-carnitine could decrease milk yield.