Deniz levreği ( Dicentrarchus labrax)'nde farklı yaş gruplarında spermiasyon ve sperm kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of spermiation and sperm quality in different age groups of sea bass ( Dicentrarchus labrax )
- Tez No: 151500
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN KUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Spermiasyon, Yaş, Sperm Kalitesi, Dicentrarchus labrax, Spermiation, Age, Sperm Quality II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DENİZ LEVREĞİ (Dicentrarchus /aZ>rax)'NDE FARKLI YAŞ GRUPLARINDA SPERMİASYON VE SPERM KALİTESİNİN KARŞILAŞTnULMASI Özlem YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Metin KUMLU Yıl : 2004, Sayfa : 45 Jüri : Prof.Dr. Metin KUMLU Yrd.Doç.Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Yrd.Doç.Dr. Mevlüt AKTAŞ Bu çalışmada, farklı yaş gruplarının (1, 2 ve 3 yaş) Avrupa Levreği (Dicentrarchus labrcccynde spermiasyon ve sperm kalitesi üzerine etkisi aylar bazmda (Aralık - Şubat) incelenmiştir. 1, 2 ve 3 yaş grubu bireylerin ortalama ağırlıkları sırasıyla 144 g, 414 g ve 853 g olarak saptanmıştır. Ayda bir yapılan örneklemelerde, bu gruplara ait bireylerde gonadosomatik indeks (GSI), sağılabilir milt miktarı ve spermiasyon indeksi yanında ayrıca, milt örneklerinde sperm yoğunluğu, sperm motilitesi, motilite süresi ve spermlerin hayatta kalma oranlan incelenmiştir. En yüksek spermiasyon indeksi (2-3) ve GSI (%1.6) 2 yaşlı grupta belirlenmiş olup (PO.001), 1 ve 3 yaşlı gruplarda bu değerler benzer çıkmıştır (P>0.05). En düşük sağılabilir milt miktarı (mL olarak) 1 yaş grubundan (PO.001), en yüksek miktar ise 2 ve 3 yaş gruplarından elde edilmiştir (P>0.05). En düşük ve en yüksek canlı ağırlık (kg) basma sağılabilir milt miktarı sırasıyla 1 yaşlı (0.6 mL/kg) ve 2 yaşlı (3.3 mL/kg) gruplardan temin edilmiştir (PO.001). Sperm yoğunluğu en yüksek olan bireylerin 1 ve 2 yaş gruplarına (6.2-6.4xl010 spermatozoa/mL) ait olduğu belirlenmiştir. Sperm motilitesi ve süresine yaşm ve zamanın herhangi bir etkisi bulunmamıştır (P>0.05). Spermatozoalarm hayatta kalma süresi 3 yaşlı grupta diğerlerinden daha yüksek çıkmıştır (PO.001). Herhangi bir katkı maddesi kullanmaksızm, levrek sperrnlerinin +4°C'de 16 gün yaşayabildikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPARISON OF SPERMIATION AND SPERM QUALITY IN DIFFERENT AGE GROUPS OF SEA BASS {Dicentrarchus labrax) Özlem YILMAZ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Metin KUMLU Year : 2004, Page : 45 Jurry : Prof.Dr. Metin KUMLU Assist.Prof.Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Assist.Prof.Dr. Mevlüt AKTAŞ The effects of age (1, 2 and 3 yr-old group) and time on spermiation and sperm quality of the European Sea Bass {Dicentrarchus labrax) were examined in this study. Mean weights of 1, 2 and 3 yr-old groups were 144 g, 414 g and 853 g, respectively. Gonadosomatic index (GSI), total expressible milt and spermiation index as well as sperm density, motility, motility duration and survival were determined by monthly samplings. The highest spermiation index (2-3) and GSI (%1.6) was found in 2 yr-old group (P0.05). The lowest expressible milt volume was obtained from 1 yr-old group (PO.001), while the highest in 2 and 3 yr-old groups (P>0.05). The lowest and highest expressible milt per kg wet-weight was acquired from 1 yr-old group (0.6 mL/kg) and 2 yr-old group (3.3 mL/kg), respectively (PO.001). The 1 and 2 yr-old groups exhibited the highest sperm density (6.2-6.4x1 010 spermatozoa/ mL). No time or age effect was found on sperm motility and duration (P>0.05). Spermatozoa survival was longest in 3 yr-old group (PO.001). The sperm of European Sea Bass has been determined to survive for up to 16 days without any extender.